Klaus Iohannis respinge propunerea lui Liviu Dragnea de revizuire a Constituției

Data publicării:
klaus iohannis - presidency

FOTO: presidency.ro

Reporterul Digi24 Alina Manolache l-a întrebat luni pe președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă, cum vede propunerile președintelui interimar al PSD și care este relația sa cu Liviu Dragnea.

„În esenţă, este bine, chiar foarte bine să existe un dialog politic. Este foarte bine ca în anumite chestiuni sensibile să existe consens, discuţie, consens, cum am avut la Codul Fiscal, de exemplu, dar în ansamblu rolul partidelor politice nu este să lucreze consensual, ci fiecare să-şi prezinte viziunea, ideile, politicile publice. Atât despre colaborare”, a răspuns președintele.

În ce priveşte Constituţia, șeful statului a spus că nu i se pare o idee bună inițierea unei asemenea discuții, practic, în an electoral, pentru că mai sunt câteva luni până începe efectiv anul electoral 2016. „Aşa ceva nu se face. Constituţia se discută şi se modifică într-o perioadă de calm politic, asta înseamnă după anul electoral, nu înaintea anului electoral”, a explicat Klaus Iohannis.

„Dacă nu s-au înţeles imediat după alegerile din 2012, când cred că a existat şi o majoritate confortabilă, cum s-ar înţelege acum, când fiecare partid politic nu numai că vrea, are chiar datoria să se profileze în faţa electoratului. Deci, discuţia pe Constituţie, cu mare plăcere după anul 2016”, a adăugat președintele.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, propune modificarea Constituţiei astfel încât alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale să aibă loc în acelaşi timp. Pentru acest proiect este nevoie însă, fie ca mandatul preşedintelui să fie redus, fie ca mandatele celorlalţi aleşi să fie majorate cu un an. Social-democraţii au spus că aşteaptă un răspuns de la Opoziţie, dar şi de la preşedintele Klaus Iohannis privind reluarea lucrărilor Comisiei de revizuire a Constituţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri