Klaus Iohannis: România trebuie să continue lupta împotriva corupției și să își întărească pozițiile în cadrul U.E. și NATO

Data publicării:
klaus iohannis respingator digi24 13 noiembrie 11 1

 

Alegerile din 16 noiembrie

Mobilizarea populației a fost una exemplară, iar rezultatul istoric, spune Iohannis. Toată lumea a putut să vadă devotamentul românilor față de democrație și libertate. Cred că am depășit toate prejudecățile legate de modul în care arată și se face politică în România. Și oamenii au înțeles acest lucru și vor o schimbare.”

Klaus Iohannis a vorbit și despre cum ar trebui să arate țara după alegeri:

„În termeni concreți viziunea mea este aceea a unei țări puternice și prospere, în care toată lumea își face treaba, unde proiectele sunt duse până la capăt, unde legile sunt aceleași pentru toată lumea, unde politicienii și instituțiile au rolul de a lucra pentru oameni. Împreună putem construi România pe care ne-o dorim. În campanie am vorbit despre 11 puncte care necesită consens politic și social. Printre ele, viziunea mea despre sistemul public de sănătate, educație, pensii și economie.”

Noul președinte promite să respecte promisiunile făcute în campanie și să continue lupta împotriva corupției. „Cred că președintele joacă un rol central în garantarea independenței justiției, și asta include continuarea luptei împotriva corupției. Aceste chestiuni sunt importante pentru democrația din România și trebuie înteleasă atât de guvern cât și de partidele politice. Indiferent de cine deține majoritatea la un moment dat, aceste lucruri necesită consens politic nu doar la nivel declarativ. În primul discurs de după alegeri am cerut partidelor politice să demonstreze, prin decizii concrete, că au înteles votul din 16 noiembrie. Asta înseamnă revocarea legii privind amnistia și grațierea și acordul pentru ca justiția să își continue cursul în privința membrilor Parlamentului. Acest lucru s-a întâmplat în doar două zile de la alegeri, ceea ce înseamnă că schimbarea e posibilă.”

Iohannis a vorbit și despre situația din Ucraina.

Ca președinte voi urmări și consolida direcția actuală a politicii externe: parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, rolul și poziția României din cadrul NATO precum și rolul și poziția în cadrul Uniunii Europene. În ceea ce privește contextul geopolitic, România trebuie să acționeze ca un partener serios, de încredere, pe care aliații pot conta.”

Relațiile cu Germania

Cred că relațiile cu Germania se vor dezvolta. Dar nu doar relațiile cu Germania. România trebuie să profite de oportunități și să își consolideze poziția pentru a avea un nivel în Uniunea Europeană.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri