Klaus Iohannis și liberalii scad în sondaje

Data publicării:
presidency klaus iohannis avertizeaza 05 11 2015

Un sondaj INSCOP, realizat în perioada 21 -28 martie, pe un eşantion de 1.063 de persoane şi cu o marjă de eroare de plus-minus 3%, arată că, dacă alegerile parlamentare ar fi duminica viitoare, PSD ar fi pe primul loc. Scăderea liberalilor în sondaje faţă de începutul anului trecut este destul de mare.

Vârful de popularitate a fost în aprilie 2015, iar luna trecută, PNL a înregistrat cel mai mic scor de la alegerea lui Klaus Iohannis.

Nici preşedintele nu o duce cu mult mai bine în sondaje. O cercetare CURS, realizată pe un eşantion de 1090 de persoane, în perioada 9 - 18 martie, cu o marja de eroare de plus- minus 3%, arată că aproape 40% dintre bucureşteni cred că şeful statului nu face o treabă bună.

În privinţa alegerilor locale, acelaşi sondaj arată că PSD ar bate PNL-ul inclusiv în capitală, la o diferenţă considerabilă, nouă procente.

Cristian Pantazi, redactor-şef Hotnews: „Scăderea PNL e legată de scăderea preşedintelui şi arată destul de rău pentru că e prea devreme să scadă atât de abrupt, mai ales că nu a avut opoziţie, e pe greşelile proprii”.

Analiştii politici au observat că sondajele au avut o influenţă şi asupra modului în care preşedintele încearcă să comunice. Ultima sa apariţie, într-un interviu, la TVR, a atras atenţia.

Andrei Ţăranu, analist politic: „A fost puţin mai deschis decât îl cunoaştem şi a încercat să fie oarecum mai destins”.

Cristian Pantazi: „Un interviu oarecum atipic pentru preşedinte pentru că a dat multe ştiri. Sunt interviuri întregi la care noi ca ziarişti nu avem un titlu. Părea să fie începutul unul alt stil de comunicare”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu are altă opinie: „Dânsul nu reuşeşte să funcţioneze ca locomotivă electorală pentru PNL. Domnul Iohannis este un foarte prost comunicator. Misterul ăsta de tip blagian, de genul eu nu strivesc corola de lumini a lumii. Tace şi dacă tace înseamnă profunzime, tace, deci gândeşte intens”.

PNL va da două examene extrem de importante anul acesta. Alegerile locale vor fi pe 5 iunie, iar cele parlamentare vor fi la finalul toamnei. Scorul va fi important pentru desemnarea viitorului guvern. Cine are mai multe procente are şanse mai mari să impună premierul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri