Iohannis: Retragerea OUG 13 și demiterea unui ministru, prea puțin. Alegeri anticipate, prea mult

Data actualizării: Data publicării:
170207_PARLAMENT_IOHANNIS_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a venit astăzi în Parlament, pentru a adresa un mesaj în faţa Camerelor reunite. El le-a spus social-democraților că au câștigat alegerile, așa că este de datoria lor să guverneze și să legifereze transparent, la lumina zilei. Șeful statului mai spune că PSD a declanșat actuala criză, așa că tot PSD trebuie să o rezolve, dar a avertizat că retragerea controversatei ordonanțe de modificare a Codurilor penale și demiterea „chinuită” a unui ministru nu sunt suficiente.

ACTUALIZARE. Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

„Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Doamnelor și domnilor musafiri,

M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.

Sunteți un nou Parlament și mă bucur, chiar mă bucur mult, că ați avut răbdare să stați în sală să mă așteptați și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă! Noilor parlamentari și vechilor parlamentari, vă doresc deopotrivă succes și un mandat plin de realizări!

Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre Centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aş fi putut să vorbesc poate despre proiectul de ţară. Cu toţii - şi dumneavoastră, şi dumneavoastră, şi dumneavoastră - ne dorim în definitiv o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă, naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită.

Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri?

În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. «Pohta ce aţi pohtit», grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor, şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi!

Asta este situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas?

Retragerea Ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui Ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult.

Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD!

Doamnelor şi domnilor,

Preşedinţii celor două Camere...

(Parlamentarii PSD și ALDE părăsesc sala de plen)

Aţi obosit deja? Ghinion!

Preşedinţii celor două Camere - care, nu ştiu, au rămas? Au rămas! - încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim.

Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş.

Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil!

 

IMG_0151
IMG_0151

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat, fiindcă v-a crezut. Ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparentă, predictibilă, sustenabilă.

Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent! Păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din Uniunea Europeană. Lumea are mari aşteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim!

Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de Preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.

Doamnelor şi domnilor,

Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Parlament puternic, o naţiune cu un Guvern performant, sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile, pe câţiva politicieni din situaţii dificile?

Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului.

Asta îmi doresc eu pentru România şi asta, cred, îşi doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim. Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul.

Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile, multele demonstraţii care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe, multe alte localităţi din România, din străinătate, au fost demonstraţii ample, localităţi unde nu a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil!

Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic.

Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!

Doamnelor şi domnilor,

Să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţara curată, la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României!

Vă mulţumesc!”

ACTUALIZARE. Începe ședința de plen, deschisă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE. Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. Președinții celor două camere nu l-au întâmpinat la intrarea în clădire, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, ci l-au așteptat în sala de plen. Iohannis a fost a fost condus în sala de plen de parlamentarii Mihai Goțiu și Cătălin Predoiu.

Președintele Klaus Iohannis a fost aplaudat în sala de plen, în principal de către parlamentarii opoziției.


ACTUALIZAREPremierul Sorin Grindeanu nu va merge în Parlament pentru a asista la discursul preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că nu ar fi primit invitaţie de la conducerea Legislativului.

Luni seară, Biroul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Sorin Grindeanu va participa, marţi, în Parlament, la şedinţa de la ora 12:00 în care preşedintele Klaus Iohannis va rosti un mesaj.

Marţi dimineaţă, Biroul de presă de la Executivului a dat publicităţii din nou agenda premierului, care include doar o întâlnire cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA şi cu reprezentanţi ai companiei Bell Helicopter, la ora 10:30, la Palatul Victoria. Şi pe site-ul Guvernului pe agenda premierului nu a mai apărut decât această întâlnire.

În schimb, pe pagina de Facebook a Guvernului, în jurul orei 10:00, a fost postată agenda premierului, care cuprindea ambele evenimente. Ulterior, postarea a fost ştearsă şi a fost din nou anunţată agenda lui Grindeanu doar cu întâlnirea de la ora 10:30.

Surse politice au declarat pentru News.ro că premierul intenţiona să meargă la şedinţa Parlamentului de la ora 12.00, însă nu a primit invitaţie de la conducerea Legislativului.


 

Este pentru prima dată de la instalarea noului Executiv când președintele Klaus Iohannis cere să vorbească în faţa Senatului şi Camerei Deputaţilor. Șeful statului a trimis, vineri, o scrisoare președinților celor două Camere prin care le-a adus la cunoștință intenția de a se adresa parlamentarilor. 

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii", se arată în scrisoare.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat curs solicitării președintelui, iar luni s-a decis că şedinţa de plen reunit care va începe la ora 10.00 pentru a dezbate bugetul va fi întreruptă pentru ca deputaţii şi senatorii să asculte mesajul prezidenţial. După mesajul acestui dezbaterile pe buget vor fi reluate.

Chiar dacă Guvernul a abrogat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial.

„Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

La mesajul preşedintelui va asista şi premierul Sorin Grindeanu. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa luni, că președintele va avea un mesaj echilibrat. 

„Mâine (marţi – n.r.) sper ca preşedintele să aibă un mesaj echilibrat şi un apel la calm şi la stabilitate pe care îl avem şi noi. Dar o să vedem mâine ce mesaj”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre mesajul pe care Klaus Iohannis îl va transmite, marţi, Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat preşedintelui Iohannis, luni, o scrisoare deschisă în care îi cere să uzeze de influenţa sa asupra protestatarilor pentru a-i determina pe aceştia să pună capăt manifestaţiilor.

„Ieri, am făcut un apel public la toţi liderii politici, printre care v-am inclus, să facă uz de influenţa pe care o au asupra susţinătorilor şi simpatizanţilor, pentru ca demonstraţiile de stradă să înceteze. S-a ajuns în apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub această formă este impredictibilă, poate degenera, poate deveni periculoasă şi poate scăpa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile”, i-a transmis Tăriceanu preşedintelui Iohannis prin intermediul unei scrisori deschise.

Președintele Senatului spune că ordonanţa 13 a fost abrogată, cabinetul Grindeanu a făcut pasul înapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoaştere implicită a greşelii comise în această speţă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri