Klaus Iohannis, vizită oficială în Germania: „Vom aborda perspectiva aderării României la spaţiul Schengen”

Data publicării:
merkel si iohannis-2


Actualizare 18.00: Preşedintele Klaus Iohannis speră să obţină sprijin de la Germania pentru aderarea României la Schengen. Şeful statului a plecat în urmă cu puţin timp la Berlin, la invitaţia preşedintelui Joachim Gauck, pentru o vizită oficială de două zile, în care se va întâlni şi cu Angela Merkel.

Declarațiile președintelui:

Relaţiile de coperare cu Germania au pentru noi o importanţă strategică, aprofundarea acestei cooperări şi a dialogului cu Berlin, şi extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate.

Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relaţiilor bilaterale, ce include şi o susţinere reciprocă, pe teme de interes comun, în cadrul Uniunii Europene, în plan regional şi în plan internaţional.

Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală şi în profunzime a României în nucleul european, în multe puncte comune care ne unesc. România, ca şi Germania, este un stat cu profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene şi al consolidării Uniunii Europene, ca proiect politic.

Vom aborda inclusiv subiectul perspectivei aderării României la spaţiul Schengen. Vom discuta şi pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor săi. Vom discuta cu siguranţă şi despre evoluţiile în materie de securitate de pe continentul nostru şi, sigur, în mod special, despre situaţia din Ucraina.

De un interes deosebit pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest.

Voi menţiona cu acest prilej şi rolul crescând al comunităţilor germane din România şi a comunităţii române din Germania ca punte de legătură şi factori de consolidare ai cooperării româno-germane. În toate aceste întrevederi, vom discuta despre paşii pe care România şi Germania trebuie să-i întreprindă în continuare pentru ca cetăţenii noştri să beneficieze de pe urma acestei legături puternice.


Preşedintele Klaus Iohannis urmează să se întâlnească joi la prânz cu preşedintele Joachim Gauck. Ceremonia primirii oficiale, la Palatul Bellevue din Berlin, este prevăzută să aibă loc la ora 13.00 (ora României), de la ora 13.15 fiind programate convorbiri tête-à-tête.

De la ora 13.30, cei doi preşedinţi vor participa la un dejun de lucru. La ora 15.05 (ora României), la sediul Cancelariei Federale, preşedintele Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu cancelarul german, Angela Merkel, urmate, la ora 15.15, de convorbiri oficiale. Cei doi înalţi oficiali vor susţine apoi, de la ora 16.10, o declaraţie de presă comună.

Şeful statului român are programate apoi, de la ora 17.00 (ora României), convorbiri cu preşedintele Bundestag, Norbert Lammert, iar de la ora 17.45 (ora României), o întâlnire cu conducerea Forumului Germano-Român.

Klaus Iohannis va avea în cursul serii, de la ora 19.00 (ora României), la sediul Ambasadei României la Berlin, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania.

Iniţial, vizita preşedintelui român a fost programată pentru 11 februarie, dar a fost amânată în semn de respect faţă de funeraliile fostului preşedinte Richard von Weizsäcker, organizate la această dată.

Klaus Iohannis încheie, miercuri, o vizită oficială de două zile în Republica Moldova şi urmează să plece în cursul serii spre Berlin.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri