Legea amnistiei și grațierii a fost RESPINSĂ în Camera Deputaţilor

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax 1

FOTO: MediafaxFoto

ACTUALIZARE 16.48. Plenul Camerei Deputaţilor a respins legea amnistiei, cu 293 voturi "pentru".

ACTUALIZARE 16.30. Plenul Camerei Deputaţilor s-a întrunit pentru votul privind Legea amnistiei.

ACTUALIZARE 13.46. Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă de deputaţii jurişti. Urmează să fie introdusă pe ordinea de zi a plenului camerei Deputaţilor.

Proiectul a intrat pe ordinea de zi pe listă suplimentară.


Victor Ponta a răspuns provocării lui Klaus Iohannis din campania electorală ca legea amnistiei să fie pusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi respinsă prin votul plenului.

Proiectul prevede graţierea pedepselor cu închisoare de până la 6 ani, inclusiv a faptelor de corupţie.

După ce a fost respinsă de Senat, proiectul a primit aviz în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pe 10 decembrie 2013 . Această zi a primit numele de "marţea neagră " pentru că modificările votate pe ascuns de aleşi aveau sa fie aspru criticate în ţară, dar şi în străinătate. După un val de reacţii negative din partea ambasadelor occidentale, proiectul s-a întors în Comisia Juridică. Liberalii au vrut ca proiectul să fie respins înaintea vacanţei de vară, dar PSD s-a opus.

Cererile au revenit în apropierea campaniei electorale, dar tot fără succes, ceea ce i-a determinat pe liberali să folosească amnistia şi graţierea ca temă împotriva lui Victor Ponta.

În cazul in care in care Ponta va ajunge la Cotroceni printre primele legi pe care le va promulga va fi legea amnistiei şi graţierii, fiindcă trebuie sa işi recompenseze toti baronii care fura pe rupte”, spunea George Scutaru, liderul deputaților PNL.

Legea amnistiei şi graţierii a fost iniţiată în februarie 2013 de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi susţineau că e nevoie să fie graţiaţi cei condamnaţi pentru infracţiuni minore pentru că închisorile sunt supraaglomerate. 

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că reprezentanţii PSD şi ai celorlalte formaţiuni din coaliţie vor vota, marţi, în Parlament, pentru "respingerea definitivă" a legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei.

Deputaţii nu au reuşit, pe 27 octombrie, să se pronunţe prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă, şedinţa de plen fiind suspendată din lipsă de cvorum, după ce preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a precizat că erau prezenţi doar 152 de parlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri