Legile aleşilor, încălcate chiar de ei. Proiecte cu termene depășite și de 75 de ori

Data publicării:
plen parlament inquam photos

Reporter: Se justifică o sesiune extraordinară?

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților: Din punctul meu de vedere, da. Pentru că acest Cod fiscal este bun nu pentru un partid, este bun pentru România.

Aleşii au dovedit că, atunci când vine vorba de Codul fiscal, respectarea termenelor nu este imposibilă. Constituţia prevede că reexaminarea unei legi de căre Camera Deputaţilor, în urma cererii preşedintelui ţării, trebuie să se facă în interval de cel mult 30 de zile.

„Reexaminarea legii de către Camera Deputaţilor, în urma cererii făcute de Preşedintele României în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituţia României, republicată, va avea loc în cel mult 30 de zile de la primirea cererii”, se arată și în Regulamentul Camerei Deputaților.

„Ei fac cam ce vor. Nu există nicio sancţiune în situaţia în care depăşesc termenele pe care tot ei şi le-au dat”, spune Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional.

Aşa se face că 18 cereri de reexaminare încă îşi aşteaptă rândul. Printre ele, un proiect din 2005 privind combaterea corupţiei. Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut aleşilor să-l reanalizeze. Ceea ce s-a şi întâmplat, la Senat, însă după patru ani. Legea şi-a continuat periplul la Camera Deputaţilor, care nici acum nu a luat-o în discuţie. Astfel, dacă tragem linie, în această situaţie, termenul prevăzut de Regulament a fost depăşit de aproximativ 75 de ori.

Multe legi rămân uitate la comisiile de specialitate ale Parlamentului ani întregi.

În Camera Deputaţilor şi în Senat, peste 600 de legi au termenul de depunere a raportului depăşit. An de an, aleşii uită în comisii zeci de proiecte. Unele dintre ele sunt blocate de mai bine de zece ani.

Parlamentarii nu au ţinut cont nici de Referendumul din 2009, când românii au votat pentru un parlament unicameral, cu 300 de aleşi. Rezultatul consultării populare a fost însă ignorat de politicieni.

Aleşii au votat ca fumatul să fie intezis în instituţiile publice. Legea nu se aplică însă şi pe holurile Parlamentului.

„Ne batem joc de noi? Şi aşa, uneori nu suntem câţi trebuie. Dacă mai plecăm şi fumătorii în faţa Senatului să fumăm, rămâne sala goală”, spune Cristiana Anghel, senator PC.

Mai presus de orice lege, singura sancţiune pe care o pot primi deputaţii şi senatorii este să nu mai fie aleşi de cei pe care îi reprezintă.

Nu cred că se poate întâmpla ca această generaţie de politicieni să mai reziste după 2016”, spune Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri