Liberalii, divizați în privința alegerii primarilor în două tururi

Data publicării:
stampile vot - roaep

Alegerea primarilor în două tururi revine în discuţia politicienilor. Totul, după ce liberalii au depus un nou proiect legislativ pe această temă. Proiectul este susținut de 40 de senatori și deputaţi PNL care spun că actuala legislație este total greşită şi că actualii primari nu au legitimitate. Propunerea are însă contestatari chiar și în rândul primarilor liberali. În schimb, liderul PSD spune că este deschis la dialog.

Părerile sunt împărţite printre edilii PNL, chiar dacă propunerea a plecat din propriul partid.

„E corect, e normală și e o idee bună pentru democrație. În două tururi se mai așezau alegătorii și sigur cel mai bun va câștiga”, a spus primarul PNL Victor Chiriloaie.

Sunt cheltuieli inutile, suportate de dobitocul de cetățean de rând care plătește taxe și impozite”, a adăugat edilul liberal Iulian Bonț.

La social-democraţi, lucrurile par clare. Cei mai mulţi primari sunt adepţii unui singur tur de scrutin.

„Cine vrea să vină să voteze trebuie să vină să voteze din primul tur”, a spus primarul PSD Petre Gheorghe.

Mobilizarea este mult mai bună din primul tur, cine vrea să vină la vot vine din primul tur”, este de părere și social-democratul Daniel Rusu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, e dispus la negocieri cu partidele pe această temă.

Putem sta la masă cu oricine, la PNL nu știu cu cine putem sta la masă. S-a tot trecut de la un sistem de vot la altul în funcție de interese. Eu cred că trebuie să avem o coerenţă”, a spus președintele social-democraților.

Autorul proiectului este deputatul liberal Victor Paul Dobre, cel care a semnat și actul normativ care stabilea ca primarii să fie aleși într-un singur tur.

Când am modificat legea electorală, în 2015 am fost coinițiator, dar la dezbaterea legii, PNL a avut amendament pentru alegerea în două tururi, tot timpul am susținut acest lucru, din păcate nu l-am reușit”, a spus Victor Paul Dobre.

„Este obligatoriu un tur al doilea pentru ca toți cei care au votat alți candidați decât primii doi să își poată exprima opțiunea și să nu se aleagă cineva lipsit de reprezentativitate”, a precizat analistul politic Bogdan Lefter.

Anul trecut, liberalii i-au cerut premierului Dacian Cioloş să emită o ordonanță de urgență pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Au urmat mai multe încercări în instanță și la Curtea Constituțională de a modifica legislația, toate fără succes. Ideea alegerii primarilor într-un singur tur aparține fostului PDL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri