Lider ALDE: Imunitatea parlamentară are rolul său

Data publicării:
daniel constantin calin popescu tariceanu alde foto facebook 07 08 2015

În timp ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a reluat discursul despre necesitatea eliminării imunității parlamentare, inclusiv pentru a deturna atenția de la votul pe care senatorii social-democrați l-au dat în cazul Gabriel Oprea, co-președintele ALDE Daniel Constantin spune că protecția aleșilor are rolul său și că un astfel de sistem există și în alte state. O poziție similară a transmis, în trecut, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit acestuia, imunitatea parlamentară ar fi „în beneficiul cetățenilor”.

daniel constantin calin popescu tariceanu alde foto facebook 07 08 2015

În preajma alegerilor parlamentare se discută despre acest subiect. Din punctul meu de vedere nu e o problemă renunțarea la imunitate, dar dacă ne uităm la experiența altor state o să vedem că în mai toate există acest principiu și are rolul său”, a declarat co-președintele ALDE Daniel Constantin, în platoul „Jurnalului de seară”.

Acesta a mai susținut că o astfel de modificare în Constituție „ar trebui să reprezinte un subiect serios de dezbatere publică” și, dacă cetățenii vor cere, „voința populară trebuie respectată”.

O poziție similară a dovedit președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În iunie 2015, după ce Camera Deputaților a respins cererea DNA ca premierul de atunci, Victor Ponta, să fie urmărit penal și pentru infracțiunea de conflict de interese, Tăriceanu declara: „Imunitatea nu este un privilegiu, imunitatea care este acordată parlamentarilor este, în final, în beneficiul cetăţenilor pentru că cei care sunt în Parlament au obligaţia şi responsabilitatea să reprezinte interesele cetăţenilor în Parlament. Prin urmare, în momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el, în primul rând cel care este afectat, ci cetăţenii care sunt lipsiţi de reprezentarea necesară”.

Ideea modificării Constituției în sensul eliminării imunității de care se bucură parlamentarii a fost readusă în discuție după ce senatorii au blocat, luni, urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă. După votul din Camera Superioară, președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că va propune „eliminarea imnunităților pentru toată lumea, inclusiv pentru președintele României”. „Ori toată lumea e sub lege, adică nimeni nu e deasupra legii, ori adoptăm și alte modele care sunt în alte țări”, declara Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...