Limbajul corporal, descifrat de specialiști. Ce mesaje a transmis Emmanuel Macron în România

Data publicării:
gesturi explicate

Vizita-fulger a preşedintelui francez Emmanuel Macron la Bucureşti poate fi privită nu doar din perspectiva mesajelor politice transmise, ci şi a celor non-verbale, desprinse din gesturile şi mimica liderului de la Elysee. Emmanuel Macron a ţinut să-şi arate superioritatea şi forţa în toate apariţiile publice! O spun experţii în limbaj non-verbal, care i-au analizat fiecare mişcare. În schimb, între primele doamne ale Franţei şi României s-a creat o legătură destul de strânsă.

Specialiştii spun că Emmanuel Macron a ţinut să îşi arate superioritatea chiar din momentul salutului oficial, când l-a prins de braţ pe Klaus Iohannis.

„Mâna coboară şi se duce încercând din nou să arate supremaţia”, explică Marius Marinoff, expert în limbaj non-verbal.

Apoi preşedintele francez l-a atins pe spate pe omologul său român. „Gestul eu îl consider un fel de hai, după tine, dar eu îţi permit să vin după tine. Sunt la tine acasă, te urmez pentru că vreau eu”, spune Marinoff.

 

O poziţie intersantă a adoptat Emmanuel Macron în timpul semnării acordurilor între cele două ţări.

Marius Marinoff, expert în limbaj non-verbal: „Ne arată că sunt cu mult peste, că am reuşit să fac ceva şi sunt mult mai bun decât cei din jurul meu, lucru care este şi confirmat de poziţia de putere, este într-adevăr o poziţie de putere”.

În timpul vizitei la Muzeul Satului cuplul francez a părut interesant de tot ce vede. Uneori gesturile i-au trădat.

„Este ca şi cum aş vrea să mă iau în braţe, ca şi cum ceea ce se întâmplă în jurul meu mă plictiseşte”, a descifrat Marius Marinoff.

În schimb, primele-doamne au fost pe aceeaşi lungime de undă.

 

„Eu văd aici o primă-doamnă a Franţei care de-a dreptul se sprijină şi şi-a găsit un punct plăcut în acestă vizită, care este prima-doamnă a României”, spune Marius Marinoff.

Cele două au avut ţinute care au atras toate privirile.

„Rochiţa de care spuneam blue ciel a fost gândită pentru primirea oficială, după acea a urmat vizita la Muzeul Satutului şi am gândit o rochiţă cu nişte motive florale uşor etno, pe o linie simplă, dar vaporoasă, cu un cloş care i-a venit foarte bine, iar pentru seară am avut o altă ţinută, o rochiţă simplă, dar de o eleganţă rafinată pe o linie sport elegant”, explică Eli Lăslean, creatoare de modă.

De asemenea, prima-doamnă a Franţei, Brigitte Macron, a avut o apariţie specială. Aceasta a ales o rochie îndrăzneaţă, neagră.

 

„La doamna Macron observăm o tendinţă clar spre un sport, chiar rock, şi este foarte apreciată pentru asta. Este o persoană dinamică, puternică şi lucrul acesta este foarte bine reliefat prin ţinutele sport pe care le abordează”, spune creatoarea de modă Eli Lăslean.

Vizita preşedintelui Francez în România nu a fost una strictă, de bifare a a subiectelor de pe agenda turneului european. Cuplul Brigitte şi Emanuel Macron par să se fi simţit bine în România. Au vizitat Muzeul Satului din Capitală, iar ghizi le-au fost Carmen şi Klaus Iohannis. Au discutat politică și au admirat iile, maramele şi fustele ţărăneşti. Au ascultat „La vie en rose” cântat la nai, au admirat costumele tradiţionale româneşti şi meşterii populari şi au promis că vor reveni în România. 

Momentul „La vie en rose” cântat la nai - din prispa unei case țărănești - de o frumoasă artistă îmbrăcată în port popular a fost, poate, momentul care a încântat cel mai mult familia prezidenţială franceză. Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a făcut semn să meargă, Emmanuel Macron nu s-a mişcat până nu s-a terminat cântecul.

Cuplul francez a ajuns cu întârziere la Muzeul Satului, fiind aşteptaţi aproximativ 15 minute de Carmen şi Klaus Iohannis.

- Klaus, îmi pare rău că te-am făcut să aştepți! Eşti bine? i-a spus Macron lui Iohannis.

- Da, dar..., a spus președintele român, făcând un semn că programul a foarte strâns.

După ce au vizitat prima casă, din cauza tocurilor înalte, Brigitte Macron a avut nevoie de ajutorul primei-doamne din România pentru a coborî treptele. Au primit în dar de la un meşter olar câte trei farfurii din ceramică de Horezu.

 

În timp ce domnii discutau politică, doamnele s-au oprit să admire costumele populare.

- În special doamna Macron a fost impresionată de costumul de Muscel, acesta, da, de maramă.

-  Ce i-a plăcut, ce i-a atras atenţia?

- Tehnica de lucru şi migala cu care au fost lucrate şi cusute mărgelele, paietele.

Apoi, atenţia le-a fost atrasă de de un grup de cântăreţi şi dansatori din Teleorman. Ritmul l-a prins imediat şi pe un jurnalist francez (vezi video de mai jos)

Înainte de a pleca, preşedintele francez a promis că se va întoarce în România anul viitor.

„Având timp să petrec cu domnul preşedinte, cu soţia lui, cu soţia mea, în această locaţie tradiţională a fost o oportunitate şi o plăcere. E un mod bun de a ne întelege unii pe alţii”, a declarat la plecare președintele francez.

Citiți și: 

Presa internațională: Macron nu a primit în România „cecul în alb” la care spera

Momente din culise | Cum au interacţionat Brigitte Macron şi Carmen Iohannis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri