Liviu Dragnea deschide ușile Guvernului pentru UDMR

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor - fb (2)

ALDE şi UDMR îşi împart rolul de partid balama. Niciuna dintre formaţiuni nu a obţinut mult peste cinci procente la alegerile din iarnă, dar au câştigat suficiente mandate astfel încât să-i ajute sau să-i încurce pe social-democraţi, care singuri nu au majoritate în Parlament. Aşa că liderul PSD nu vrea să piardă sprijinul nimănui. La Congresul UDMR de sâmbătă, preşedintele social democraţilor le-a deschis maghiarilor o uşă către Palatul Victoria. Analiştii politici văd acest lucru ca pe un avertisment transmis actualilor parteneri din ALDE.

500 de kilometri nu au fost prea mulţi pentru preşedintele PSD, care a participat la Congresul UDMR, de la Zalău. Liderul social-democraţilor a venit cu un mesaj clar: trebuie îmbunătăţită colaborarea dintre cele două formaţiuni.

Dacă m-am referit la o invitație efectivă la guvernare, nu a fost efectiv asta, dar nu exclud această variantă, pentru că UDMR a mai fost la guvernare, am avut guvernări bune împreună”, a spus Liviu Dragnea.

Partidele de la Putere şi UDMR au oricum în vigoare un acord de colaborare parlamentară, semnat după alegerile legislative de la finalul anului trecut.

Ei au o coaliţie formată, un acord politic semnat, o majoritate asigurată. Vorbim doar despre o colaborare parlamentară punctuală. Guvernarea, exclusă în acest moment”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

În urmă cu trei săptămâni, la Bucureşti, a avut loc şi Congresul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), unde Călin Popescu Tăriceanu a fost votat preşedinte. Deşi a fost invitat, liderul social-democraţilor nu a participat la eveniment.

„Toţi avem un program foarte, foarte încărcat, care este marcat de angajamentele pe care ni le-am luat, şi în acest fel trebuie intrepretat şi nici într-un alt fel”, a fost explicația oferită de Călin Popescu Tăriceanu.

Analiştii politici atrag atenţia că, din punct de vedere ideologic, PSD are mai multe puncte în comun cu UDMR decât cu ALDE. Şi nu este singura explicaţie pentru deschiderea social-democraţilor către formaţiunea maghiară.

Ceea ce deranjează probabil PSD-ul este convingerea ALDE că fără ei nu se poate. Un avertisment adresat ALDE, care devine un partener complicat pentru PSD, că poate fi oricând înlocuit cu o formaţiune relativ egală, dar care este loială. UDMR este un partid pragmatic care preferă să se afle la guvernare decât într-o opoziţie prietenească”, a spus analistul politic Cristian Pîrvulescu.

În România aşa-zisele partide-balama s-au dovedit esenţiale în multe cazuri. De exemplu, Victor Ponta şi-a păstrat unul din guverne în funcţie datorită sprijinului UDMR, UNPR şi PC. Iar unul din Guvernele democrat-liberale ale lui Emil Boc a fost susţinut la Palatul Victoria tot de UNPR şi UDMR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri