Liviu Dragnea, prima zi la șefia PSD. „I-am spus lui Victor Ponta că nu sunt nici laș, nici fricos”

Data publicării:
Sedinta-coalitiei-de-Guvernare-la-sediul-PSD liviu dragnea 22 07 2015 psd 30

Mesajul principal: în partid, sunt câteva lucruri importante de schimbat! Comunicarea nu e tocmai cea mai fericită şi există metehne vechi de care social-democraţii trebuie să scape. Cât despre premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea insistă că va rămâne prietenul lui. Asta nu înseamnă că nu trebuie să treacă pe la partid cu rectificarea bugetară.

Primul chemat la discuţii cu noua conducere este ministrul de finanţe. Eugen Teodorovici va trebui să-şi prezinte proiectul de rectificare bugetară pentru ca liderii PSD să îşi dea acordul.

Liviu Dragnea şi-a propus să reformeze PSD şi vrea ca foştii lideri Ion Iliescu şi Adrian Năstase să aibă un cuvânt de spus în partid.

Cât despre Victor Ponta, acesta va fi susţinut la şefia Guvernului de PSD, dar activitatea Executivului va trece mai întâi prin filtrul partidului.

„Luni, ministrul finanțelor să prezinte BPN proiectul de rectificare, înainte ca el să fie aprobat în Guvern”, a cerut Liviu Dragnea.

El a întors deja o decizie a lui Victor Ponta. A anunțat că salariile demnitarilor se măresc din luna august.

Noul şef al PSD se laudă, de altfel, cu votul primit miercuri în Comitetul Executiv.

„Nu a fost un vot împotriva lui Ponta. Cred și sper. Cred că Rovana a greșit că i-a lăsat pe alții să vorbească în numele ei. S-a votat împotriva unui mod de a face politică, unui mod de a încerca să convingi niște colegi prin mijloace pe care toți am zis că nu vrem să le mai folosim în acest partid”, a afirmat Liviu Dragnea.

Chiar dacă are prima funcţie în partid, Liviu Dragnea nu-şi schimbă biroul. La loc de cinste, se află o poză cu fostul preşedinte PSD Victor Ponta, făcută în perioada alegerilor prezidenţiale. „Eu am conceput-o în campanie electorală. Păcat că nu a ajuns președinte”, a comentat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea spune că e nevoie de mai multă disciplină de partid, pentru că PSD a ajuns în situația de a vorbi pe mai multe voci, iar în final să cânte fals. „I-am spus lui Victor Ponta că nu sunt nici laș, nici fricos și că în situația în care este sau era partidul, nu puteam să nu mă implic în acest moment și să stau toată viața cu o piatră pe suflet că din teamă nu am făcut acest gest. Nu am venit să conduc o armată la război împotriva cuiva”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă, în cazul în care Victor Ponta este trimis în judecată, PSD își menține susținerea pentru el ca premier, Liviu Dragnea a răspuns: „De ce vreți să vorbim noi de lucrurile astea? Ponta e colegul meu, prietenul meu, partenerul meu, un om susținut puternic de PSD”.

Reacții

Rămas simplu membru de partid, Victor Ponta crede că votul nu reprezintă înfrângerea sa, chiar dacă Rovana Plumb, candidatul pe care l-a susţinut, a pierdut.

Important este că Liviu Dragnea a obţinut un vot foarte clar. Sunt convins că şi cei care nu l-au votat îl vor sprijini. Cine l-a lăudat azi că se luptă cu mine - nu s-a luptat deloc cu mine, nici vorbă - mâine o să-l înjure, depinde ce primesc pe unitate”, a declarat, miercuri seara, Victor Ponta la un post de televiziune. „PSD are dreptul să-şi aleagă lider pe cine crede PSD că e mai bun”, a adăugat premierul.

Evenimentele de la PSD au fost comentate și de fostul social-democrat Marian Vanghelie, exclus anul trecut din partid pentru că ar fi urmărit preluarea conducerii partidului.

Deci cred că e un câștig pentru PSD. Ați văzut ce vot zdrobitor, a fost un vot împotriva lui Ponta, du-te acasă, ce ai făcut în acest partid nu și-a permis nimeni. (...) Acum s-a ajuns la final și oamenii s-au exprimat, oamenii se exprimă la vot, la vot pleci acasă”, a spus fostul edil al sectorului 5.

Departe de politică, fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase trage un semnal de alarmă pentru actualii lideri ai PSD.

Sigur că Dragnea are o serie de vulnerabilităţi. El reprezintă însă o şansă de a schimba abordarea partidului, de a o dinamiza, de a clarifica relaţiile cu UNPR. Gabriel Oprea poate fi prieten cu liderii PSD, dar partidul lui va deveni principalul competitor pentru voturile stângii şi va candida separat în alegerile din 2016. (...) Până în noiembrie, la Congres, trebuie schimbată strategia, trebuie renunţat la excluderi, trebuie refăcută echipa. Dacă nu, probabil că la Congres, va avea loc o schimbare radicală”, a avertizat Adrian Năstase.

Citiți și: 

Victor Ponta se operează din nou. Gabriel Oprea îi va ține locul la Guvern: „Nu mi-e frică de trădare!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri