Liviu Voinea și Gheorghe Gherghina, eliminați din Guvern prin promovare la BNR. Mugur Isărescu rămâne guvernator încă cinci ani

Data publicării:
ca al bnr

Plenul reunit al Parlamentului a votat, la foc automat, noile conduceri ale Televiziunii, Radioului public şi Băncii Naţionale. A fost aproape unanimitate şi niciunul dintre cei aproape 400 de parlamentari prezenţi la şedinţă nu s-a mai obosit să remarce puternica tentă politică a procedurii. Nici măcar în cazul Consiliului de Administraţie al BNR în care au fost promovaţi trei noi membri ale căror legături cu noul lor domeniu de activitate sunt superficiale.

Daniel Dăianu este considerat un teoretician şi se spune că ar avea o puternică înclinaţie spre soluţiile economice de stânga. Gheorghe Gherghina este cunoscut ca omul care, din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, face bugetul României. Şi face asta de foarte mulţi ani.

Cea mai discutabilă este însă numirea lui Liviu Voinea, cel care şi-a câştigat celebritatea din postura de comentator economic. Acesta a primit funcția de viceguvernator, post ocupat în ultimii 10 de ani de Cristian Popa, unul din cei mai respectaţi finanţişti din România.

Odată cu Cristian Popa, din conducerea BNR pleacă alţi doi profesionişti: Nicolae Dănilă, fost preşedinte de bancă, şi Napoleon Pop, fost director al Centrului de Cercetări Financiare al Academiei Române.

Noul Consiliu de Administraţie are astfel trei membri noi. Prima surpriză este Liviu Voinea, care îl înlocuieşte pe Cristian Popa, fost economist şef al BNR şi viceguvernator începând din 2004. Liviu Voinea, în schimb, are o experienţă redusă în sistemul bancar, iar ca ministru s-a făcut cunoscut prin programul denumit "electorata".

Celaltă surpriză este avansarea până la BNR a secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina care a făcut bugetele României aproape 20 de ani. Despre acesta se spune că ar fi fost îndepărtat de la Finanţe pentru că taie propunerile de cheltuieli, în special cele ale vicepremierilor Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea.

Gheorghe Gherghina neagă însă și spune că își dorea postul: „Îmi doream să trec în BNR mai ales pe poziția aceasta. În perioada 2005-2009 am lucrat tot în BNR consilier. Acum, pe o poziție ca membru în Consiliul de Administrație, pentru mine e o bucurie extraordinară”.

Cei patru membri executivi ai conducerii BNR primesc salarii cuprinse între 13.000 şi 15.000 de euro. Ceilalţi cinci câştigă aproximativ 4.000 de euro pe lună.

Noul Consiliu de Administraţie al BNR îşi începe mandatul în octombrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri