Lupta anticorupție, cheie spre spațiul Schengen

Data publicării:
Angela Merkel si Dacian Ciolos Berlin gov 5

Întâlnirea premierului Dacian Cioloş cu cancelarul german Angela Merkel nu a respectat întocmai protocolul cuvenit unui şef de guvern. Fanfara nu a mai intonat imnul Romaniei din cauza temperaturilor scăzute de la Berlin.

Întâlnirea a fost însă cordială, chiar dacă cei doi nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte teme importante pentru România.

Aderarea României la spaţiul Schengen a fost unul dintre cele mai importante subiecte discutate.

Dacian Cioloş: „Am discutat în detaliu despre aceste aspecte şi am subliniat că România a făcut eforturi semnificative în lupta anticorupție, care încep să se vadă în societate. Sper să se reflecte și în decizia statelor membre în privința aderării.”

Însă, fără combaterea corupţiei şi dovezi în acest sens, aderarea la Schengen rămâne o simplă dorinţă.

Angela Merkel: „E adevărat că România a făcut foarte multe reforme în apărarea graniţelor externe, însă în viziunea noastră există o legătura directă între combaterea corupţiei şi securizarea graniţelor şi aşteptăm următorul raport al Comisiei Europene privind corupţia. Ştim că este o temă prioritară în România şi de aceea mă voi implica pentru ca eforturile ţării să devină vizibile şi ca reformele să ducă la apropierea de spaţiul Schengen, aderarea ar putea fi făcută şi în etape.”

Şi situaţia migranţilor a fost discutată de cei doi oficiali. Angela Merkel a apărat decizia autorităţilor de la Bruxelles cu privire la cotele obligatorii de migranţi ce ar trebui preluaţi de fiecare ţară, care nu a fost însă agreată de România, după cum a arătat premierul într-un interviu pentru postul german ARD.

Angela Merkel: „Sigur unul dintre reproşuri este decizia rapidă în privinţa cotelor obigatorii şi în unele cazuri peste capul anumitor ţări. Eu am spus că nu am făcut pregătiri cu zece ani înainte în ceea ce priveşte refugiaţii, că a venit brusc şi a trebuit să găsim răspunsuri rapid.”

Dacian Cioloş: „România crede că decizia privind cotele de refugiaţi trebuie să fie luată prin consens de ţările membre UE, să nu fie impuse cote obligatorii. Este nevoie de dialog ca să găsim cele mai bune soluţii, care să corespundă cu realităţile, cu situaţia din statele membre.”

În cadrul întrevederii au fost abordate şi teme economice, mai ales că Germania este al doilea partener comercial al României. Aceste este şi motivul pentru care premierul Dacian Cioloş a anunţat că vrea să reînnoiască vizita în primăvara acestui an, în mai multe landuri.

Citiți și Semnalele primite de ministrul Justiției privind viitorul raport MCV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri