MAKING OF. RISE Project povesteşte cum a săpat după averea lui Dragnea din Brazilia

Data publicării:
LIVIU DRAGNEA Facebook

"RISE Project a început să investigheze călătoriile braziliene ale lui Liviu Dragnea cu o simplă căutare pe google: site:.br “Costel Comana”. Pe prima pagină de rezultate cu numele afaceristului român care s-a sinucis în toaleta unui avion cu destinația Costa Rica am găsit acest link la Monitorul Oficial brazilian, unde Costel Comana apărea în compania ROBRA CONSTRUÇÃO LTDA", scrie RISE Project, înt-un articol intitulat Dragnea - conspiraţiile şi adevărul.

"Jurnalismul de investigație e ca un puzzle cu număr infinit de piese. Multe dintre ele sunt așezate deja pe masă, conectate. Altele își așteaptă vecinii ca să ilustreze o nouă bucată de realitate. Unele zac în baze de date, cum a fost cazul firmelor lui Gheorghiaș și Comana sau al documentelor de la cadastru din Brazilia și România, altele sunt adăugate prin interviuri și multă muncă de teren. Moartea suspectă a lui Costel Comana a stat pe un maldăr de piese fără pereche până în ziua în care un cititor ne-a vorbit despre tranzacțiile imobiliare dintre magnatul feroviar și liderul social-democrat Liviu Dragnea (detalii AICI)", explică jurnaliştii de la RISE Project.

Potrivit acestora, indiciul important le-a fost furnizat de cititorul respectiv în perioada de vârf a protestelor din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, generate de trecerea OUG 13 prin Guvern: "Mesajul lui a venit în a doua seară de februarie, când jandarmii încercau să disperseze protestatarii din Piața Victoriei. Guvernul era presat să renunțe la OUG 13, iar noi ne-am simțit îndatorați să ne uităm cu atenție la ce era în spatele acestor decizii politice".

Cum s-au cules informaţiile la faţa locului

RISE Project dezvăluie totodată că săpăturile de pe terenul brazilian au fost rodul deopotrivă rodul unei coincidenţe fericite şi a unor colaborări cu pe plan local. "La momentul respectiv, unul dintre reporterii RISE era deja de câteva luni în America de Sud, construind o rețea de investigație între jurnaliști din Europa de Est, Africa și America Latină. Fortaleza a fost la un zbor distanță, iar în Brazilia ne-au ajutat localnici supărați pe afacerile românilor. Datele pe care le aveam din alte documentări despre Liviu Dragnea și oamenii din jurul lui ne-au ajutat să începem seria de anchete pe care am publicat-o din luna martie încoace", se arată în articol.

Ulterior, au apărut reacţii şi dinspre Brazilia spre România, mai exact, de la mass-media din acestăa ţară. "Mai apoi, am publicat o sinteză în limba engleză a acestor materiale pe site-ul OCCRP (detalii AICI). Acest material a fost citit de colegii brazilieni de la Record TV care ne-au contactat și au continuat ancheta noastră, obținând intrările și ieșirile din Brazilia ale lui Dragnea, Comana și Gheorghiaș", explică în continuare RISE Project, care apoi subliniază: "Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș au spus constant că nu au mai ținut legătura după facultate, însă datele obținute de RISE din Brazilia îi contrazic".

Materialul integral poate fi citit AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri