Marian Munteanu. Cine a fost şi ce a devenit

Data publicării:
marian munteanu-2

În decembrie 1989, Marian Munteanu a înfiinţat Liga Studenţilor, asociaţie al cărui preşedinte a fost până la terminarea studiilor, doi ani mai târziu. Din această poziţie, el a coordonat demonstraţiile studenţeşti din Piaţa Universităţii şi greva naţională studenţească din decembrie 1990. În timpul mineriadei din iunie, a fost bătut crunt de minerii veniţi la Bucureşti. A stat patru zile în comă, după ce un miner a încercat să-l decapiteze cu o secure. A fost apoi arestat, închis la Jilava şi eliberat abia după două luni, şi asta doar la presiuni internaţionale.

„Ne-am aşezat toţi în genunchi şi am început să ne rugăm. Unul dintre noi, fratele meu, a fost singurul care a ripostat, a încercat să mă apere. După care am fost lovit foarte dur şi mi-am pierdut cunoştinţa”. Aşa a trăit fostul lider al studenţilor Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Unul dintre primii membri ai Asociaţiei 21 Decembrie, Marian Munteanu a avut şi o primă iniţiativă politică. A înfiinţat Mişcarea pentru România, organizaţie pe care şi-ar fi dorit să o transforme într-un partid naţional-democrat. Proiectul a eşuat. În 2000, revine în atenţia publică. Alianţa Naţională îi propune să candideze la preşedinţie. Această alianţă era rezultatul fuziunii dintre Partidului Unităţii Naţionale şi Partidul Naţional Român al fostului director SRI Virgil Măgureanu.

„Cu domnul Măgureanu, ca şi cu alţi lideri ai Alianţei din 2000 am discutat foarte puţin, pentru că acolo era o echipă politică. Eu am avut negocieri cu dânşii pentru că am sperat să fie oprit Ion Iliescu. Dânşii au văzut altfel lucrurile”, explică Marian Munteanu acea alianţă.

Alăturarea dintre cei doi părea cu atât mai bizară cu cât Marian Munteanu spusese public, de mai multe ori, că Virgil Măgureanu a fost călăul tinerilor din Piata Universităţii. Candidatura nu s-a mai concretizat, Marian Munteanu nu s-a mai înscris în cursa pentru prezidenţiale. Şi nu este singura sa legătură cu Virgil Măgureanu. Presa a scris în nenumărate rânduri că Marian Munteanu ar fi implicat în afaceri cu armament şi tehnică militară.

„O să dau toate explicaţiile legate de trecutul meu, dar să fiţi siguri că nu este nimic în activitatea mea civica, profesională, culturală, ştiinţifică de care să-mi fie ruşine sau care poate constitui un element care să aducă prejudiciu de imagine, de credibilitate”, susţine fostul lider al studenţilor.

Lui Marian Munteanu i s-au reproşat şi simpatii legionare. Acum, el face parte dintr-o organizaţie lansată la începutul anului - Grupul pentru România. Un grup cu mesaj profund naţionalist şi anti-globalizare.

„În concordanță cu scopul şi principiile axiomatice care au dus la constituirea noastră ca entitate civică intitulată Grupul pentru România (GpR), ne afirmăm poziția față de recuperarea valorilorilor identitare şi a istoriei nemistificate. (...) Globalismul reprezintă, în sine, deschiderea unui orizont de comunicare şi comuniune interumană. Din păcate, globalismul european, aşa cum ni se propune şi ni se impune, este de fapt un pretext de anihilare a valorilor naționale şi, în ultimă instanță, a identității etnice în totalitatea ei", scrie într-un comunicat al GpR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri