Mărirea și decăderea finanțatorilor de partide

Data publicării:
sigle partide

Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, a dat o mâna de ajutor social-democraților, sub forma unor sume substanțiale de bani și servicii gratuite oferite prin televiziunile sale în timpul campaniilor electorale.

În 2008, fostul senator a donat PSD-ului aproape 100.000 de lei în bani gheață. În plus, a dăruit social-democraților servicii la televiziunile sale, în valoare de mai bine de 60.000 de lei. În același an, Dan Voiculescu a donat și Partidului Conservator peste 200.000 de lei.

Campania electorală prezidențială din 2014 a adus donații noi către Partidul Social Democrat. De această dată, totul a fost făcut printr-o firmă din grupul controlat pe vremuri de președintele fondator al PC, retras din afaceri pentru zece ani, din cauza condamnării în dosarul ICA.

PSD, magnet pentru firmele pro-Mazăre

Primarul Constanței, Radu Mazăre, nu s-a remarcat prin donații mari. Dimpotrivă. Dar în timpul mandatelor sale, unele firme constănțene de construcții sau transporturi, abonate la contracte publice, au donat sute de mii de lei către PSD.

La alegerile din 2012, cea mai mare sumă a venit din partea firmei Elite Center SRL, deținută de omul de afaceri Ionuț Barbu, un apropiat al edilului constănțean. Tot el este asociat și la firma SC Seaview SRL, a doua în topul donatorilor. Pe locul trei, este o companie din comuna 23 August.

Tandem cu sute de mii de lei la trezoreria PSD

Cuplul Marian Vanghelie - Oana Niculescu-Mizil a dat naștere unei situații aparte. În perioada 2008-2012, cei doi au vărsat la trezoreria partidului, sub formă de cotizații și donații, aproape 200.000 de lei.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial al României, Marian Vanghelie a virat în conturile PSD peste o sută de mii de lei, în timp ce Oana Mizil, cu care primarul a început o relație personală în 2011, a virat către partid 63 de mii de lei.

Surprinzător, la plecarea din PSD, edilului Sectorului 5 i s-au imputat datorii de peste 60.000 de lei, cotizația rămasă neplătită în ultimii doi ani și jumătate.

În prezent, Marian Vanghelie este arestat preventiv și este cercetat pentru o mită de 90 de milioane de euro, primită în perioadă în care a fost primar de sector.

Servicii de un milion de euro pentru PNL

Fost ministru, acum condamnat la ani buni de închisoare în dosarul „Transformatorul” pentru abuz în serviciu, Relu Fenechiu cotiza cu până la 70.000 lei anual pentru PNL. Acum, prin grupul său de firme se judecă cu acest partid pentru o datorie de aproape un milion de euro, survenită în urma campaniei prezidențiale din 2009.

Conducerea PNL stabilise în 2011 o strategie de achitare a acestor plăți eșalonată pe doi ani de zile. Înțelegerea nu a fost respectată.

Un „uncheș” cu punga largă

Supranumit Uncheşul sau Naşul, Dan Radu Ruşanu a fost unul din finanţatorii de bază ai PNL în perioada mandatelor lui Călin Popescu Tăriceanu și Crin Antonescu în fruntea acestei formațiuni politice.

Fostul liberal figurează în acte atât ca donator fizic, cât şi prin firmele la care era acţionar principal. În 2011, SC Internaţional SA, companie deţinută de fostul deputat, a contribuit cu 166 de mii de lei.

La europarlamentarele din 2012, altă firmă a lui Dan Radu Ruşanu a donat 150 de mii de lei. În total, aproape jumătate de milion de lei a luat calea PNL-ului.

Apropiații lui Pinalti, puși la cotizat via PDL

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani, primarul de Piatra Neamț, Gheorghe Ştefan, s-a remarcat în fostul PDL şi prin donaţiile anuale de zeci de mii de lei.

Cercul lui de apropiaţi şi clienţi politici a virat spre democrat liberali sume cuprinse între 28 de mii şi 106 mii de lei.

Cel mai generos a fost Toader Mocanu, rudă prin alianţă a primarului din Neamţ. Gheorge Ştefan a fost naşul de cununie a uneia dintre fiicele lui Mocanu.

Cu mandatul de ministru în slujba conturilor PDL

Elena Udrea a fost mereu darnică cu partidul din care făcea parte. În 2011, a donat PDL suma de 85.000 de lei. Anul trecut, PMP a fost beneficiarul dărniciei doamnei Udrea, care a transferat în conturile partidului 296.000 de lei, printr-o firmă de-a ei.

Conform procurorilor DNA care instrumentează dosarele în care este acum implicată, contribuţia sa la trezoreria PDL a fost însă mult mai însemnată: 21 de donaţii în periooada 2011-2012 în valoare totală de 1.537.200 lei. Banii proveneau de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, fiind plătiți pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de autoritatea publică.

Elena Udrea este în prezent în arest la domiciliu în dosarul Gala Bute.

5 milioane de euro, obiectivul pentru Gabriel Sandu

Un alt fost democrat-liberal implicat acum în dosare de corupţie, Gabriel Sandu, a cotizat cu sume mari la efortul de campanie ale PDL.

Conform rechizitoriului existent la dosarul Microsoft, fostul ministru recunoaște că a finanţat, în 2009, PDL cu milioane de euro. Mai mult, sarcina lui ar fi fost direcționarea a 5 milioane de euro pentru campaniile electorale din acel an ale partidului.

Numai pentru campania prezidențială a președintelui Traian Băsescu, fostul ministru ar fi alocat aproape 2,5 milioane de euro.

Alte sute de mii de euro au luat drumul campaniei pentru alegerile parlamentare și susținerii campaniei lui Vasile Blaga la Primăria Capitalei.

Donații conforme cu funcția și demnitatea

De la şefi de consilii judeţene, precum Aristotel Căncescu, Cristinel Bîgiu, Nicuşor Constantinescu, Adrian Duicu, Horea Uioreanu, Cristian Adomniţei, şi până la primari de municipii, precum Constantin Boşcodeală, Gheorghe Nichita și Romeo Stavarache, sau parlamentari ca Gigi Becali, Ion Ariton, Miron Mitrea, Darius Vâlcov și Tudor Chiuariu, toţi au cotizat la partid. Acum, acești politicieni mai au ceva în comun: dosarele de corupţie, arestul şi condamnările.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri