Marş PMP la doi ani de la suspendarea lui Traian Băsescu

Data publicării:
BASESCU SCROBIT -Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

ACTUALIZARE 13.03. Marşul PMP s-a încheiat în Piaţa Victoriei.

ACTUALIZARE 12.00. Partidul Mişcarea Populară va sprijini candidatul liberal la alegerile prezidenţiale doar dacă acesta se va dezice de acţiunile PNL din vara lui 2012, atunci când a fost suspendat preşedintele Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut de preşedintele PMP, Elena Udrea, la marşul organizat astazi pentru a marca doi ani de la suspendarea şefului statului.

„Dacă îşi va asuma că niciodată nu va mai angaja partide, angaja persoane într-un demers personal şi daca se va dezice personal de ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în 2012, în 2007, din 2012 încoace, în acţiunea USL împotriva statului de drept, dacă se va dezice de toate acţiunile PNL şi care au însemnat atacul la statul de drept, atunci este un candidat care merită susţinut”, a declarat Elena Udrea.

ACTUALIZARE 10.17. Partidul Mişcarea Populară marchează cei doi ani de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu printr-un marş de susţinere a statului de drept. Evenimentul va începe la ora 11.00 în faţa Sălii Palatului din Capitală.


Suspendarea lui Traian Băsescu din 2012 a fost precedată de trei zile în care PSD şi PNL şi-au impus voinţa, în Parlament. Respectivele decizii sunt şi azi controversate, atât ca motivare constituţională, cât şi ca efecte asupra imaginii ţării în străinătate.

PNL şi PSD au forţat mai întâi schimbarea preşedinţilor democrat-liberali ai Senatului şi Camerei Deputaţilor. În ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale care stabilea că aceştia pot fi schimbaţi doar de partidele din care fac parte, Roberta Anastase şi Vasile Blaga au fost înlocuiţi de Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu.

Având majoritatea de voturi, USL a schimbat şi Avocatul Poporului, numindu-l în funcţie pe social-democratul Valer Dorneanu. Miza: Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului.

Pasul următor: Guvernul condus de Victor Ponta a emis două Ordonanţe de Urgenţă prin care elimina controlul Curţii Constituţionale asupra hotărârilor Parlamentului. În plus, el a modificat legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii celor prezenţi la vot, nu cu majoritatea celor înscrişi pe liste.

În cea de a patra zi, pe 6 iulie 2012, Parlamentul a discutat şi a votat cererea USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Liderii USL au fost atât de siguri pe succesul operaţiunii de suspendare, încât au făcut şi angajamente... ce au rămas neonorate.

Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică”, spunea Crin Antonescu de la tribuna Parlamentului.

„Vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de pe acum ce aţi promis, demisia, dacă eu voi câştiga referendumul”, a fost replica preşedintelui.

Suspendarea a fost decisă de Parlament cu 256 de voturi pentru. La referendumul de demitere din 29 iulie nu s-au prezentat, însă, la vot cel puţin jumătate din alegătorii din listele electorale, aşa că acesta a fost invalidat de Curtea Constituţională, iar Traian Băsescu şi-a reluat mandatul de preşedinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri