Meleșcanu: Politica externă nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne

Data actualizării: Data publicării:
teodor melescanu govro

Politica externă a unei țări nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, informează Agerpres.

teodor melescanu govro
Teodor Meleșcanu

Șeful diplomației a făcut această declarație la lansarea ediției a doua a volumului „Nicolae Titulescu. Politica externă a României”.

„De mai multe ori, Titulescu s-a referit la legătura dintre politica internă și politica externă. El avea obiceiul să spună 'Dați-mi o politică internă bună și voi face o politică externă excelentă'”, a punctat Meleșcanu. Ministrul a făcut o paralelă cu situația actuală. „Din păcate, așa cum transpare din această carte, situația seamănă aproape ca două picături de apă cu situația în care ne aflăm noi la ora actuală — cu foarte multe idei care se bat cap în cap, inclusiv în materie de politică externă, cu o anumită violență de a ataca pe cineva care vine cu o anumită idee și a nu avea niciodată disponibilitatea de a examina-o și poate de a aduce anumite corecturi la ideile respective”, a afirmat el.

Teodor Meleșcanu a spus că face eforturi ca politica externă să nu fie „obiectul competițiilor electorale interne”.

„Din păcate, într-adevăr, și atunci ca și acum avem o anumită mentalitate în abordarea politicii externe. Am încercat și în primul mandat, cu mai mult succes, în cel patrulea, cu mai puțin succes, în a merge foarte tare pe ideea că politica externă nu trebuie să fie obiectul competițiilor electorale interne. Ea trebuie să fie o politică bazată pe interesele fundamentale naționale și care trebuie să fie promovată de absolut toată lumea”, a subliniat șeful diplomației române.

Potrivit acestuia, „dacă nu există un acord politic, dacă nu există un consens la nivel parlamentar, poți să ai cel mai bun ministru de Externe din lume, pentru că el nu va reuși să treacă dincolo de ceea ce este, de fapt, o bază fundamentală pe care și-o însușesc cu toții”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri