Miniştrii lui Cioloş ies la atac: "Acest Guvern a greşit fiind prea elegant până acum"

Data publicării:
guvern crop

 

Azi, parlamentarii şi-au votat încă o imunitate. Senatorii şi deputaţii care şi-au angajat copiii, nepoţii sau nevestele la cabinetele parlamentare înainte de 2013 vor scăpa nepedepsiţi. Aleşii au uitat de rivalităţi politice şi au votat aproape toţi „pentru”. Unul singur s-a abţinut şi niciunul nu a fost împotrivă.

Votul pare să-i fi luat prin surprindere pe principalii lideri politici. Liviu Dragnea a susţinut că nu a fost la vot, pe motiv că „nu a dat suficientă atenţie acestui demers” şi „îşi asumă faptul că n-a fost atent”.

Iar Alina Gorghiu s-a arătat neplăcut surprinsă de faptul că proiectul a trecut şi datorită colegilor săi din PNL: „Înţeleg că s-a votat unanim. Atâta i-a dus capul, mai mult de atât nu pot să comentez, şi o să îi întreb şi eu pe cei doi lideri de grup de la noi, că pe cei de la PSD nu am pretenţii, eram obişnuită să voteze aşa. Mă surprinde că sunt şi colegi de la noi care au votat cot la cot cu PSD”, a comentat copreşedintele PNL.

Nu a întârziat însă reacţia ministrului Justiţiei. Raluca Prună a taxat dur noua imunitate pe care parlamentarii şi-au făcut-o cadou înainte de intrarea în vacanţă.

„Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu întru aici în discuţii de text. Astfel de discuţii, în mod regretabil, nu au avut loc nici în Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvântul. Deja vu?

Am fost nu de mult somată să spun ce înţeleg prin restauraţie. Exact asta. Mai înţeleg, parafrazând, o tiranie parlamentară. În anticiparea întrebărilor, răspund: Cred în parlamentarism, În cel responsabil, în slujba cetăţii.

Regret că din legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probaţiune. Asta în contextul în care acest statut e o restanţă din 2013, există la nivel declarativ consens politic pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare şi pentru consolidarea probatiunii că soluţie, iar România riscă din 2012 o hotărâre pilot a CEDO care constă printre altele în acordarea de despăgubiri estimate la aproximativ 100 milioane de euro anual. Ministerul Justiţiei va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotărâri CEDO. Pentru că societatea trebuie să ştie ce au putut şi nu au făcut guvernanţii ei.

Nu regret avalanşa de calomnii previzibile. Mai ales dacă vin din partea celor care au condus guverne şi au lăsat numai restanţe”, este mesajul ministrului Justiţiei.

Supărarea ministrului Muncii: „Nu este posibil aşa ceva”

În conferinţa de presă care a urmat şedinţei de Guvern, el a lansat un avertisment dur către parlamentari, după ce aceştia au votat pensiile speciale pentru aleşii locali.

Dragoş Pîslaru a susţinut că aceste pensii vor scoate miliarde de lei de la buget, ameninţă stabilitatea bugetară şi ar putea duce deficitul peste limita de 3 la sută din PIB.

„Este un act de iresponsabilitate să treci peste un astfel de nivel, care va aduce nenumărate efecte negative asupra economiei româneşti şi asupra relaţiilor şi a angajamentelor pe care le are la nivel internaţional. Cifrele sunt atributul ministrului finanţelor, ordinul de mărime este semnificativ, discutăm de miliarde.

Tot ce încerc eu să transmit către spaţiul public şi în mod indirect către parlamentari este ca să ne asumăm împreună ca într-un an electoral să nu sărim pârleazul cu măsuri care sunt nesustenabile. Mi se pare incredibil că în al patrulea an de mandat, brusc ne-am adus aminte de toate măsurile acestea de alocaţii, indemnizaţii, protecţie, drepturi sociale. Deci nu este posibil aşa ceva”, a răbufnit ministrul.

Cristian Ghinea: S-au depăşit limitele bunei-cuviinţe

Supărat s-a arătat şi ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care, într-o scrisoare deschisă adresată fostului premier Victor Ponta, atrage atenţia că miniştrii vor renunţa la eleganţă, tocmai pentru că „s-au depăşit limitele bunei cuviinţe”.

„Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini.

Însă ați depășit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt „jemenfișiști” - că ne doare în cot, pe românește -, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că „acționăm împotriva României”.

Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de „jemenfișism” din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie. Oamenii vor compara cu ce a făcut Dacian Cioloș pentru această țară și vor trage singuri concluziile.

Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră.

A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă”, este mesajul care pare adresat nu doar lui Victor Ponta, ci şi politicienilor care în ultima perioadă şi-au intensificat atacurile aduse Guvernului.

Schimbarea de atitudine a miniştrilor poate fi pusă în contextul schimbării celui care gestionează comunicarea publică, dar şi a declaraţiilor publice ale liderilor politici, care, după discuţii, au ajuns la concluzia că „schimbarea Guvernului acum nu este oportună”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri