Ministrul de Externe britanic vine luni în vizită la Bucureşti

Data publicării:
boris johnson
Premierul britanic, Boris Johnson Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul de Externe britanic Boris Johnson se va afla luni la Bucureşti, pe agenda MAE pentru 25 septembrie figurând întâlnirea sa cu ministrul Externe Teodor Meleşcanu.

boris johnson
Foto: Guliver/GettyImages

„Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, cu ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Boris Johnson - Bucureşti, anunţă MAE, fără însă a preciza ora întâlnirii celor doi oficiali.

Convorbirile s-ar putea concentra pe cooperarea bilaterală, dar şi pe situaţia cetăţenilor români din Marea Britanie.

Cu ocazia unei întâlniri avute cu Teodor Meleşcanu, în aprilie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ministrul Boris Johnson a exprimat aprecierea pentru aportul comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii britanice şi a oferit asigurări privind respectarea drepturilor cetăţenilor români.

Ambasada Marii Britanii a precizat într-un comunicat că ministrul britanic de Externe Boris Johnson vizitează Praga, Bucureşti şi Bratislava, pentru a oferi asigurări cu privire la valoarea pe care Marea Britanie o ataşează relaţiilor sale de prietenie cu cele trei capitale şi pentru a dezvolta pe mai departe cooperarea pe o paletă de subiecte de interes reciproc.

„Boris Johnson va avea o serie de întâlniri la nivel înalt cu omologul său ceh, Lubomir Zaorálek, la Praga, şi cu cel român, Teodor Meleşcanu, la Bucureşti, pe data de 25 septembrie, precum şi cu premierul slovac Robert Fico şi secretarul de stat pentru afaceri europene Ivan Korčok, la Bratislava, pe 26 septembrie. Aceste vizite consolidează relaţiile strânse pe care Marea Britanie le are cu toate cele trei ţări, state membre UE apropiate, cu valori şi interese comune. Regatul Unit cooperează îndeaproape cu cele trei ţări în domeniul securităţii şi politicilor de apărare, precum şi în cel al combaterii influenţei Rusiei, a sclaviei moderne, a comerţului cu droguri şi a terorismului; şi împărtăşeşte cu cele trei ţări dorinţa de a creşte nivelul comerţului bilateral”, anunţă reprezentanţa diplomatică.

De asemenea, după discursul ţinut săptămâna trecută, la Florenţa, de premierul britanic Theresa May, ministrul de Externe Boris Johnson va putea exemplifica modalităţile prin care Marea Britanie intenţionează să întărească relaţiile bilaterale pe care le are cu statele prietene din Europa, în pofida ieşirii sale din Uniunea Europeană.

În preambulul vizitei, Ministrul britanic de Externe a declarat: Sunt încântat să vizitez Republica Cehă, România şi Slovacia şi aştept cu nerăbdare întâlnirile cu colegii mei pentru a lucra îndeaproape pe o serie de subiecte de afaceri externe, inclusiv cele legate de securitate şi apărare. Marea Britanie va continua să îşi aducă contribuţia integrală la apărarea Europei, în paralel cu procesul de pregătire a ieşirii din UE. (...) Survenite după discursul de la Florenţa al premierului May, aceste vizite îmi oferă ocazia de a discuta personal cu parteneri UE apropiaţi următorii noştri paşi în ceea ce priveşte continuarea negocierilor.

Boris Johnson salută ocazia de a discuta cu premierul Fico şi cu miniştrii de Externe Zaorálek şi Meleşcanu despre oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor comerciale bilaterale.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri