Ministrul Energiei, explicaţii la Digi24 despre "tranzacţia privată"

Data actualizării: Data publicării:
vlad grigorescu

Tranzacția privind închirierea platformei online monitoreu.com este una privată, grevată de regula confidențialității, însă toate veniturile obținute în urma acesteia au fost impozitate în România, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la Digi24.

"Este un lucru foarte bun că astfel de lucruri sunt investigate inclusiv de ANI. Vorbim despre o tranzacție privată, care a început și s-a terminat înainte ca eu să mă fi gândit vreodată să ocup vreo funcție în minister. Am o viață profesională privată care a început cu mult înainte de minister și care va continua și după încheierea acestui mandat. Țin foarte mult la acest lucru, pentru că nu sunt un om născut în scaunul ministerial. (...) Vorbim de o tranzacție ce a început înainte de acest mandat, nu are legătură cu acest mandat și nici cu sectorul energetic și este o tranzacție până la urmă grevată de o regulă firească de confidențialitate. Aceste sume sunt declarate, sunt impozitate în România", a explicat Victor Grigorescu.

El a subliniat, totodată, că există o serie de verificări ale Agenției Naționale de Integritate și nu este "potrivit" să comenteze.

"Există o serie de verificări ale ANI și nu este potrivit pentru mine să comentez asupra acestui aspect în cursul acestor investigației și trebuie să așteptăm rezultatele acestei investigații", a spus ministrul Energiei, menționând că "am plătit toate taxele care se cuvin statului român, în acest caz".

Presa centrală a scris recent că ANI va proceda la evaluarea declarațiilor de avere ale ministrului în urma unui articol în care se susținea că Grigorescu ar fi obținut o sumă importantă de bani din cedarea folosinței unui bun

În urmă cu trei zile, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, afirma, într-un comunicat de presă că, în perioada 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015, a cedat drepturile de folosință asupra unei platforme de Internet pentru suma de 792.000 de lei, însă aceste informații figurează în declarațiile sale de avere.

"Referitor la verificarea declarațiilor mele de avere din partea Agenției Naționale de Integritate (ANI), consider că aceasta este cât se poate de normală. Înțeleg că ea a fost declanșată la cererea unei persoane particulare, lucru posibil și firesc, conform legilor în vigoare. Orice declarație de avere, mai ales a demnitarilor statului român, poate fi contestată sau verificată la solicitarea oricui dorește să depună o astfel de cerere. Așadar, consider că investigația este cât se poate de normală și sunt la dispoziția ANI fără niciun fel de rezerve", a arătat ministrul.

El a subliniat că a trecut încă de la început în declarațiile de avere o tranzacție începută la data de 1 aprilie 2014 și care s-a încheiat la 31 martie 2015.

"Obiectul tranzacției menționate este o platformă online dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat. Domeniul de Internet pe care a fost funcțională platforma estemonitoreu.com. Domeniul respectiv fost înregistrat în anul 2012 și se află în continuare în proprietatea mea", a susținut Grigorescu.

Platforma a fost un start-up funcțional și atractiv pentru care Grigorescu a primit mai multe oferte la momentul respectiv, se mai arată în comunicat.

"Am acceptat o oferta de a ceda folosința acestei platforme timp de un an contra sumei de 792.000 lei, impozabili, care se regăsește în declarația mea de avere, cu opțiunea ca la finalul contractului să pot dezvolta un proiect de anvergură. O altă tranzacție nu a mai avut loc. Domeniul online pe care a funcționat platforma este înregistrat pe numele meu personal, iar tranzacția a fost făcut de asemenea în nume personal, motiv pentru care ea și figurează ca atare în declarațiile de avere. Plata a fost declarată și, în consecință, impozitată în totalitate", a mai declarat Grigorescu.

Vineri, premierul Dacian Cioloș a discutat cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, referitor la anunțul Agenției Naționale de Integritate (ANI), a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Evaluarea declarațiilor de avere ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu, de către Agenția Națională de Integritate este un demers firesc, pe care această instituție îl face conform competențelor legale. Rezultatele acestei evaluări vor fi în măsură să clarifice aspectele legate de declarațiile de avere depuse de ministrul Energiei. Premierul speră ca rezultatele ANI să fie făcute public cât mai repede pentru a pune punct îndoielilor și comentariilor", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri