Întâlnire cu premierul. Bodog: "Mâine va fi gata raportul cu vaccinurile"

Data actualizării: Data publicării:
bodog_govro

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, după ce șeful Executivului a cerut să-i fie prezentat un raport despre situația vaccinării în România, precum și măsurile care pot fi luate pentru a crește numărul copiilor imunizați. Zilele trecute, pe surse, a apărut informația potrivit căreia Bodog ar putea fi remaniat săptămâna aceasta.

bodog_govro
Sursă foto: gov.ro

ACTUALIZARE 15.35 "Eu mi-am asumat că mâine va fi gata raportul cu vaccinurile. Acum adunăm toate datele de la Direcțiile de Sănătate Publică, aveau termen astăzi să le depună. În cursul zilei de mâine îl vom depune. Sunt raportări din unele județe, din altele nu, dar până diseară se raportează toate, le centralizăm. Am centralizat toate stocurile (de vaccinuri — n.r.) și le depunem mâine la premier", a precizat Florian Bodog, marți, pentru Agerpres.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Șeful Guvernului dorește să afle de la ministrul Sănătății informații despre vaccinurile care se produc în România și vaccinurile care se importă, precum și despre locul în care sunt acestea depozitate și despre modul în care ajung la medicii de familie.

De asemenea, premierul vrea să știe cauzele pentru care sunt copii nevaccinați împotriva rujeolei și a poliomielitei, dacă medicii de familie nu au avut vaccinurile respective sau dacă părinții au refuzat vaccinarea.

Surse oficiale, citate de News.ro, spun că ministrul Sănătății ar fi primit termen să prezinte raportul până la ședința de Guvern de joi, „de preferat chiar mâine”. Aceleași surse au acreditat ideea că premierul i-a spus lui Florian Bodog că nu mai acceptă nicio amânare.

Aceasta pentru că statistica este una îngrijorătoare în România.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, sunt 170.000 de copii cu vârsta peste 1 an care nu au fost imunizați împotriva rujeolei și 80.000 de copii care nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei. La nivel național, au fost confirmate peste 8.200 de cazuri de îmbolnăvire de rujeolă, iar 32 de copii și-au pierdut viața.

La sfârșitul săptămânii trecute, surse guvernamentale, citate de News.ro, au arătat că ministrul Florian Bodog ar putea fi remaniat săptămâna aceasta.

Sursele citate au afirmat că în funcţie de cum va arăta raportul cerut, premierul Mihai Tudose va decide dacă îl remaniază sau nu pe ministrul Sănătăţii.

În şedinţa de guvern din 13 iulie premierul Mihai Tudose s-a arătat îngrijorat de cifrele care indică faptul că în România sunt aproximativ 260.000 de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi poliomielitei, în condiţiile în care vaccinurile sunt suficiente pe piaţă. Tudose i-a dat un termen limită ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru a găsi o cale ca părinţii să fie informaţi corect despre importanţa vaccinării.

„Săptămâna viitoare, dar cel târziu săptămâna viitoare, să aveţi, împreună cu presa din România, (...) să stabiliţi un procedeu prin care să înţeleagă toţi românii că trebuie să fie vaccinaţi copiii. Nu se poate aşa ceva. Înţeleg că vaccinurile le avem, dar nu reuşim să ajungem cu ele la destinatar”, i-a spus Tudose ministrului Sănătăţii.

Totodată, Tudose l-a certat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă, la ultima şedinţă pentru documentele întocmite pe tema spitalelor regionale şi a Institutului Cantacuzino, spunându-i să nu mai aprobe din cap „aşa amplu” ce i se spune, pentru că nu este de acord cu „ce a scris” şi s-ar putea să „plece acasă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri