Explicația Ministrului Muncii pentru șomajul din Teleorman și Vaslui: Multinaționalele s-au dus unde era mai simplu să-și transporte marfa în UE

Data actualizării: Data publicării:
lia olguta vasilescu rade

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a găsit o explicație pentru sărăcia din județele din sudul și nord-estul țării și pentru ratele mari ale șomajului în aceste zone: mulținaționalele. Ministrul Muncii a afirmat că multe companii și-au construit fabricile în apropiere de granița vestică a României, unde aveau aproape autostrăzi pentru a-și transporta mărfurile, și au ignorat celelalte zone ale țării, lipsite de infrastructură.

"Ce am mai constatat în momentul în care ne-am uitat pe datele statistice: sunt județe cu zero la sută șomaj, în special cele care se află pe granița de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaționale, multe dintre ele având parte și de un ajutor de stat, s-au așezat acolo unde era mai simplu să-și transporte marfa în UE, adică mai aproape de rețeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe județe din Romania, unde șomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei și câteva județe din sudul Romaniei", a declarat Lia Olguţă Vasilescu, în cadrul unui forum pe tema crizei forței de muncă organizat de Intact Media, potrivit Economica.net.

Vaslui, Telorman, Galați, Buzău și Mehedinți sunt primele cinci județe unde rata șomajului este cea mai mare.

Rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns în România la cel mai ridicat nivel, în cel de-al doilea trimestru din acest an, la 15,4%, în timp ce, pe total populație, a fost de de 4,8%, în scădere față de trimestrul anterior cu 0,7 puncte procentuale, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

La sfârşitul lunii septembrie 2017, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,14%, mai mică cu 0,06 pp faţă de luna anterioară şi cu 0,63 pp faţă de luna septembrie a anului 2016.

Dintre cele 362.060 de persoane înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, 68.151 primeau indemnizație de șomaj. Comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a scăzut de la 4,44% în luna august 2017 la 4,37%, iar rata şomajului feminin a scăzut de la 3,90% în luna august la 3,88 %.

În funcție de mediul de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii septembrie 2017 se prezenta astfel: 106.431 şomeri erau din mediul urban şi 255.629 şomeri din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (101.181), urmaţi de cei din grupa de vârstă 30 – 39 de ani (71.377), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (27.531)

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri