Ministrul Țuțuianu, reclamat la ANI

Data actualizării: Data publicării:
tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1

Senatorul USR Florina Presadă a sesizat Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, atunci când a participat la ședința Biroului Permanent al Senatului în care s-a decis convocarea în sesiune extraordinară.

tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Pentru a asigura cvorumul în Biroul Permanent al Senatului, coaliția PSD-ALDE avea nevoie de prezența a 7 membri din 13, iar printre cei 7 a fost şi domnul Adrian Ţuţuianu, deși după ce a devenit ministru nu mai avea dreptul să participe la ședințele Biroului Permanent. USR nu poate ignora această ilegalitate și a sesizat Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate în care se află Adrian Ţuţuianu, ministru în Guvernul Tudose şi totodată secretar al Biroului Permanent al Senatului”, a transmis Partidul Uniunea Salvați România.

Senatorul Presadă, care a depus la ANI sesizarea, a explicat și care ar fi consecințele dacă Agenția va da dreptate USR și va constata că ministrul s-a plasat în afara legii. „Dacă domnul Țuțuianu era în stare de incompatibilitate nu ar fi trebuit să participe la acea ședință de Birou Permanent. Prin urmare, Biroul Permanent, neavând cvorum, nu ar fi fost legal constituit. O altă consecință a stării de incompatibilitate a domnului Țuțuianu ar fi și că acea convocare a Senatului în sesiune extraordinară ar fi, la rândul ei, nelegală”, a declarat Florina Presadă.

Biroul Permanent al Senatului îl are în continuare, ca secretar, pe Adrian Țuțuianu, deși a trecut mai bine de o lună de când acesta a depus jurământul ca ministru al Apărării.

Întrebat despre cazul lui Adrian Țuțuianu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat, marţi, că este clar un caz de incompatibilitate, însă nu a comentat şi motivele pentru care ministrul a fost lăsat să participe.

Partidul Uniunea Salvaţi România a anunțat că depune, săptămâna aceasta, și o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru convocarea ilegală a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor. Plângerea va fi depusă la Direcţia Naţională Anticorupţie şi vizează săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Liviu Dragnea a emis cu de la sine putere decizia de convocare a plenului fără să fi fost mandatat în acest sens de Biroul permanent, se mai arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri