Moţiunea de cenzură a picat

Data publicării:
plen parlament inquam photos-4

 

FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 12.55. Moţiunea de cenzură a fost respinsă la votul din Parlament.

În sală au fost prezenţi 413 parlamentari. Numărul voturilor valabil exprimate a fost 215.

Din acestea, 207 au fost pentru adoptarea moţiunii, iar 8 contra.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii. Nefiind întrunit minimul de 275 de voturi necesare pentru adoptare, moţiunea a fost respinsă.


ACTUALIZARE 11:00 „Nimic din ce i se întâmplă nu înțelege Victor Ponta”, și-a început replica liderul opoziției, Alina Gorghiu. „Nimeni nu-l mai sună, nimeni nu-l mai ascultă”, a continuat ea referindu-se la contactele externe ale lui Victor Ponta. „Mai degrabă și-ar tăia un picior decât să renunțe la funcție!”, a motivat Alina Gorghiu demersul opoziției de a depune moțiunea de cenzură. Cu toate acestea, copreședintele PNL a dat asigurări că „până la alegerile locale din 2016 vom avea un alt prim-ministru”. În final, liderul liberal le-a spus colegilor parlamentari că au de ales între Victor Ponta și România:


ACTUALIZARE 10.56 Premierul Victor Ponta a avut un discurs foarte acid, presărat cu ironii, ca răspuns la criticile liberalilor:

„Nu există azi, în faţa dumneavoastră niciun fel de critică la adresa actului de guvernare. Este o confuzie stârnită, sunt oameni aduşi cu autobuze în faţă, în ploaie, probabil ei credeau că vin să protesteze împotriva celor care le-au taiat pensiile şi salariile. Sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari. Dar nici domnul Blaga nu mai e ce a fost”, și-a început Victor Ponta discursul.

„Intenţia PNL de a se ascunde în spatele procurorilor este greşită. În Parlament nu trebuie să se facă justiţie, doar politică. Mulţumesc coaliţiei de guvernare pentru sprijinul pe care îl acordă guvernării. Este datoria noastră, a celor care am fost votaţi să ducem la bun sfârşit programul de guvernare. Mulţumim şi grupului minorităţilor naţionale care a susţinut guvernarea şi care acum dă un semnal al toleranţei”, a mai spus prim-ministrul.  

El a adăugat că o moțiune de cenzură, așa cum este prevăzută în Constituție, se referă la activitatea Guvernului, la măsurile economice, sociale, la problemele populației, în schimb, în demersul actual al Opoziției nu se regăsește așa ceva. „Vreau să vă dau un citat de ieri cu care sunt cu totul de acord și nici colegii de la PDL—PNL nu pot să-l contrazică: 'economia României beneficiază de avantaje importante, creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, numeroase resurse, România reprezintă un element de stabilitate pentru întreaga regiune', a spus ieri președintele Iohannis investitorilor americani. Așa e și din acest motiv trebuie să continuăm în această direcție pe care o prezentăm cu toții partenerilor internaționali", a precizat Ponta.

ACTUALIZARE 10.30. În sală sunt prezenţi 309 parlamentari, suficienti pentru ca şedinţa să poată avea loc. Cei mai mulţi sunt de la PNL sau de la partidele care au declarat că susţin PNL.

În sală este prezent Victor Ponta, însoţit de Gabriel Oprea, de Daniel Constantin şi de membrii cabinetului.

Şedinţa este condusă de preşedinţii celor două camere.

ACTUALIZARE 10.15. „Cei care au pornit acest demers trebuie să îşi aducă voturi, adică dacă aşteaptă la noi ar însemna că ar trebui să ne ceară să le aducem şi oameni la mitingul de afară unde nu e nimeni şi atunci dacă un partid porneşte o acţiune trebuie să se bazeze pe oameni şi în parlament şi afară să ducă la capăt moţiunea. Nu cred că aşteaptă la noi să le aducem parlamentari să voteze moţiunea şi oameni afară de la PSD să aibă şi ei cât de cât un miting”, a declarat astăzi Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a anunţat ieri că parlamentarii puterii vor sta în bănci la votul pe moţiunea de cenzură.

„Susţinem actualul guvern şi respingem moţiunea de cenzură. Decizia noastră este foarte clară: vom fi prezenţi pentru a asigura cvorumul, dar nu o să votăm. Probabil că nu o să vină toţi parlamentarii, nici de la PSD nici de la UNPR nici de la ALDE, este important să asigurăm cvorumul pentru a se finaliza procedura, dar cei care vom fi în sală nu vom vota!”, a declarat Liviu Dragnea.


„Vom fi prezenți pentru a asigura cvorumul, dar nu o să votăm”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD.

„Parlamentarii puterii vor fi încă o dată umiliți de doi lideri care au probleme cu legea. Vor fi umiliți și ținuți în bănci”, fost replica Alinei Gorghiu, copreşedintele PNL.

După ce liderii din coaliţia de guvernare au decis că parlamentarii puterii vor rămâne în bănci în timpul votului pentru moţiunea de cenzură, Victor Ponta îi acuză pe liberali că nu vor altceva decât să facă scandal.

Le-am recomandat atât lor, cât și celor de la PDL, PNL, cum îi cheamă, să mai sa lase scandalul și să ne ajute, că avem treabă multă. Mai puțin scandal, dacă se poate, şi mai multă muncă și măcar să nu ne încurce”, a spus premierul.

Liberalii susţin că, dacă ar avea voie să voteze, mai mulţi parlamentari ai Puterii, în special de la UNPR, ar fi de acord cu demiterea Guvernului condus de Victor Ponta.

De când e Dragnea președinte PSD, de când a fost Ponta președinte PSD, parlamentarii lor sunt momiți cu tot felul de povești care nu se adeveresc, dar cu care sunt șantajați, ținuți în bănci şi ţinuți în spatele liderilor lor”, a spus Alina Gorghiu.

„Nu spune nimeni ce s-ar întâmpla după moțiunea de cenzură. Nu poți să apeși butonul de pauză în ceea ce privește funcționarea României”, a spus Liviu Dragnea.

UDMR a anunţat că va vota în favoarea moţiunii de cenzură, deşi critică tema acesteia, şi anume faptul că Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA.

Noi considerăm că în Parlament nu se poate vota despre un astfel de subiect, e treaba justiției, judecătorilor”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Vor vota în favoarea moţiunii de cenzură parlamentarii PMP şi cei ai formaţiunii conduse de Mircea Geoană. Chiar şi aşa, mai e nevoie de încă 60 de voturi pentru ca moţiunea să fie adoptată şi guvernul demis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri