Mugur Isărescu a prezentat la Iași dosarul tezaurului trimis la Moscova spre păstrare, nu confiscare

Data publicării:
tezaur si isarescu expo centenar iasi

O copie a dosarului care conține documentele originale ce atestă transferul, în 1916 și 1917, a tezaurului României către autoritățile ruse a fost expusă la Palatul Culturii din Iași, unde zilele acestea s-a aniversat centenarul refugiului la Iași al Casei Regale și a Guvernului în 1916, în Primul Război Mondial. 

Expoziția, vernisată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezintă inventarul obiectelor de tezaur și al lingourilor de aur care luau, exact acum un secol, drumul Moscovei de teama confiscării de către armata germană care ocupa Bucureștii. Monede românești și străine din aur care au făcut parte din tezaur, monedele și bancnotele emise de BNR și aflate în circulație în perioada Primului Război Mondial în România se află printre exponate. Din tezaurul plecat la Moscova, doar Cloșca cu puii de aur a fost recuperată, în anii comunismului. 

tezaur si isarescu expo centenar iasi

sursa foto -ziarulevenimentul.ro

Mugur Isărescu a spus, la vernisaj: "Am adus aici, apropo de ceea ce uneori ne captivează până la obsesie, și copia dosarului tezaurului nostru trimis la Moscova spre păstrare, nu spre confiscare. Acest dosar conține documentele care atestă predarea aurului, precum și garanțiile părții ruse pentru transport, depozit și restituire. Legat de acest dosar, pot să vă spun că eu, personal, l-am primit cu mâinile tremurânde de la guvernatorul predecesor".

tezaur_pietroasa_w1000_h699_q100

Cloșca și puii de aur (descoperită la Pietroasa în prima parte a sec. al XIX-lea) este singura componentă a tezaurului care s-a întors în țară de la Moscova. 

După 90, Rusia nu a înapoiat nicio piesă și niciun document din tezaurul plecat în 1916, iar după semnarea tratatului a fost înființată o comisie bipartită, din care fac parte cu precădere istorici, dar și diplomați și reprezentanți ai BNR, care nu s-a mai întrunit în ultima vreme.

Evenimentul care marchează  transferarea Capitalei României de la București la Iași cuprinde o serie amplă de manifestări, care includ și sosirea custodelui Coroanei, ASR Margareta, și a soțului său, Principele Radu, la Iași, cu trenul regal, ocazie cu care trenul va putea fi vizitat. Asociația Studenților Jurnaliști a filmat, vineri, momentul sosirii trenului regal în Gara din Iași.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În urmă cu o sută de ani, Regina Maria și Regele Ferdinand, întreaga familie regală, precum și Guvernul de la acea vreme, s-au refugiat în capitala Moldovei, care a devenit și capitala țării. Aici este locul unde, dincolo de hotărâri ale statului, Regina Maria a îmbrăcat uniforma, îngrijindu-i pe soldații răniți, aici George Enescu le-a cântat celor aflați pe patul de suferință la vioară.

regina-maria-iasi curierul de iasi

sursa foto - Curierul de Iași

maria si ferdinand la mitropolia iasi

Regele Ferdinand și Regina Maria, 1916, la Mitropolie - sursa foto Arhivele Naționale

Sărbătoarea de la Iași a cuprins și dezveliri de plăcuțe în sediile care au găzduit, în urmă cu 100 de ani, Casa Regală și Guvernul. Guvernul României, prin Departamentul Centenar, înființat în vara acestui an, Academia Română, BNR și Primăria Iași sunt organizatorii evenimentului care se desfășoară timp de trei zile în capitala Moldovei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri