Mugur Isărescu: Un guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție pentru actuala criză politică

Data publicării:
Mugur Isarescu BNR inquamphotos-1.com august 2015

Mugur Isărescu / Inquam Photos

„Șansele unui Guvern tehnocrat, înțeleg că sunt mari. În asemenea perioade, proba noastră este trecutul. Desigur, nu poți să iei trecutul și să îl extrapolezi. (...) Dar în trecut, în parametri dați de o criză politică, de potențialul unor tensiuni sociale mai puternice și nevoia de alegeri, eu cred că un guvern de tehnocrați poate face față, dacă i se dă un mandat clar și limitat. Nu poți să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniștite, păstrarea stabilității macroeconomice și creștere economică. Desigur și cu ambiția de a mai face ceva și pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macro cu tensiuni micro nu este un lucru de durată. Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci într-un an electoral. (...) Eu cred că este un lucru perfect fezabil”, a subliniat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

El a comparat actuala situație cu cea din 2000, când a condus un Guvern de tehnocrați timp de un an, iar rezultatele au fost pozitive, deși nu exista stabilitate, și nici creștere, inflația și deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finanțarea lipsea total. „De bine de rău am revenit la un minim de creștere economică, dezechilibrele s-au limitat și alegerile au fost libere și corecte. De ce nu ar fi și în 2015, dacă există înțelegere și consens politic de sprijinire a acestui Guvern cu obiective clare”, a subliniat guvernatorul BNR.

În ceea ce privește posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. „Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piață sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generație, alte aspirații”, a precizat Mugur Isărescu.

Referitor la protestele anunțate pentru luni seară la sediul băncii centrale, guvernatorul a spus că este deschis la discuții cu protestatarii. „Au mai fost aici și de fiecare dată nu am respins dialogul, dimpotrivă! Dacă au cereri clare, vom încerca să dialogăm cu dânșii, într-o manieră care ne dorim să fie cât mai civilizată, și noi făcând efortul să nu fim extrem de tehnici, să coborâm până unde se poate coborî, însă fără a vulgariza, explicațiile, discuțiile și limitele pe care le are banca centrală”, a mai spus șeful Băncii Naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri