Negocieri pentru noul Guvern. Ce ministere ar putea primi UNPR, PC şi PLR și ce portofolii ar putea să dispară

Data publicării:
sedinta de guvern ponta - gov.ro

Negocierile pentru noul Guvern sunt pe ultima sută de metri. Ar trebui să fie un Executiv mult mai suplu, cel puţin asta îşi doreşte premierul Victor Ponta. Astfel, este posibil ca în noul Guvern să fie doar unul, cel mult două posturi de vicepremier. Dacă rămâne un singur post de vicepremier, acesta va fi ocupat în continuare de Liviu Dragnea de la PSD, însă se discută ca şi Gabriel Oprea să îşi păstreze funcţia de vicepremier pe lângă cea de ministru de Interne.

Nu s-a stabilit deocamdată dacă vor fi eliminate toate cele opt posturi de miniștri delegaţi sau doar o parte. Cert este că Victor Ponta vrea un Guvern simplificat.

Până acum se știe că, la UNPR, Gabriel Oprea va păstra şefia Ministerului de Interne şi că, la PC, Daniel Constantin va rămâne ministrul Agriculturii. Sunt însă mari semne de întrebare legate de portofoliile pe care le va obţine gruparea strânsă în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu.

O altă noutate este intrarea PLR la Guvernare. Liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu îşi doresc în special ministere economice, cum ar fi cel al Finanţelor sau Ministerul Economiei. Pentru acesta din urmă ar urma să fie nominalizat Andrei Gerea. De asemenea, se negociază acum intens ca Radu Stroe de la PLR să primească o funcţie foarte importantă - cea de şef al Secretariatului General al Guvernului.

Ca liberali, putem să ne gândim la ministere economice, dar nu numai, pentru că sunt și alte ministere unde se pot face politici liberale. În opinia mea, funcția de vicepremier e mai degrabă o funcție de reprezentare, vicepremierii nu au atribuții în plus”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

PLR este interesat şi de ministerul Educaţiei şi de cel al Culturii, s-a discutat şi despre Mediu, dar nimic nu e bătut în cuie. Victor Ponta a anunţat că luni, 15 decembrie, va prezenta Parlamentului noul cabinet. Vor mai trece însă două, trei zile până când miniştrii vor fi audiaţi de comisiile de specialitate, pentru ca mai apoi să vină în plenul reunit pentru votul de încredere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri