Miniștrii PSD și ALDE, anunțați la sfârșitul săptămânii. Programul de guvernare va fi modificat din nou

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea 180115_PSD_CEX_021_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Social-democraţii se întâlnesc în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în această după-amiază. Ar fi trebuit să fie reuniunea crucială în care să stabilească cine vor fi viitorii miniştri. Este posibil însă ca stabilirea componenţei Executivului Dăncilă să fie amânată pentru finalul săptămânii. Și ALDE a decis să amâne validarea propunerilor de miniștri.

ACTUALIZARE 16.55.Despre modificările din programul de guvernare a vorbit și preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Am făcut o prezentare succintă a discuţiilor avute cu partenerii de guvernare - cu conducerea PSD - şi, în esenţă, ceea ce am transmis colegilor este că nu vor fi modificări majore, nici în profunzime, nici ca întindere, a programului de guvernare. Am convenit cu cei de la PSD să trecem în revistă mai degrabă subiectele importante, angajamentele importante pe care le-am făcut şi pe care dorim să le vedem transpuse în legislaţie şi măsuri efective care să fie adoptate. Nu vom lua măsuri fiscale”, a spus Tăriceanu.

ACTUALIZARE 15.55. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat schimbări în programul de guvernare. 

Am avut niște discuții și ieri, unele telefonice, alții pe la București. Părerea a fost că ne-am grăbi dacă azi am stabili miniștri. Am stabilit de ieri că nu discutăm pe ministere și miniștri. Am început discuții despre programul de guvernare”, a spus Dragnea.

Practic, situaţia se repetă. Coaliţia PSD-ALDE a modificat substanţial programul de guvernare şi la preluarea Cabinetului de către Mihai Tudose, după ce Executivul condus de Sorin Grindeanu a fost demis de propriul partid, prin moţiune de cenzură. Detalii AICI şi AICI.

ACTUALIZARE 14.45. Și ALDE a amânat pentru vineri ședința în care ar fi urmat să fie validate propunerile de miniștri.

Potrivit informațiilor Digi24, Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, are nemulțumiri legate inclusiv de controversata Declarație 600.

În urma unor discuții între Dragnea și Tăriceanu, s-a stabilit ca ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, să vină în următoarele zile cu o soluție în prinvința acestui formular.


Astăzi, cei de la PSD ar urma să discute doar despre programul de guvernare.

Discuţiile privind componenţa Guvernului se amână, nu s-a ajuns la o înţelegere privind unele portofolii”, a spus președintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, după o discuție cu Liviu Dragnea, președintele partidului.

Motivul – în PSD sunt discuții tensionate. S-au împotmolit negocierile pentru conducerea unor ministere-cheie, cum ar fi Transporturile și Finanțele.

Liderii locali au și ei putere de decizie, așa că fiecare are un cuvânt de spus sau un om de propus.

Pentru că nu au reușit să ajungă la un acord în ceea ce privește viitorii miniștri, liderii social-democrați ar fi decis ca astăzi să fie discutat doar programul de guvernare, potrivit informațiilor Digi24.

Cel mai probabil, votul pentru noul Cabinet va fi dat într-o altă ședință a Comitetului Executiv Național, la sfârșitul săptămânii.

Între timp, au apărut şi informaţii despre miniştrii care rămân şi cei care pleacă. Persoanele apropiate fostului premier nu se vor mai regăsi în Cabinetul Viorica Dăncilă. Rămân însă oamenii lui Liviu Dragnea, în frunte cu vicepremierul Paul Stănescu. Nu ar fi schimbată nici structura Executivului.

Numeroşi miniştri îşi vor păstra funcţiile şi în Cabinetul Dăncilă, cei înlocuiţi urmând să fie în primul rând cei care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de fostul premier Mihai Tudose sau consideraţi apropiaţi lui şi vicepremierului Marcel Ciolacu, astfel că discuţiile vor viza în principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii şi pe cel al Fondurilor Europene, al cărui titular, Marius Nica, a demisionat vineri.

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Răzvan Cuc, care a mai deţinut această funcţie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat în minister în mandatul lui Miron Mitrea.

În cazul Ministerului Fondurilor Europene, este vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, susţinut de filiala Tulcea, judeţ pe care îl şi reprezintă în Parlament. Iniţial, acesta ar fi fost luat în calcul şi pentru Finanţe, însă este posibil ca actualul deţinător al portofoliului, Ionuţ Mişa, să rămână în funcţie.

Cu toate acestea, Teodorovici declara duminică după-amiază că încă nu i s-a propus vreo funcţie.

"Până mâine vom vedea exact, până maine se poartă discuţii, nu am avut încă o discuţie la nivelul partidului”, a spus el.

Întrebat dacă ar vrea să fie ministrul Fondurilor Europene sau ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat: „Acolo unde partidul consideră că are nevoie de noi, vom spune da. Orice om politic trebuie să fie onorat să fie într-o poziţie publică în care să poată să facă pentru poporul său lucrurile bune, eu zic că asta e abordarea corectă a fiecarui politician”.

Pentru Ministerul Culturii, deţinut de Lucian Romaşcanu, sunt discutate mai multe variante. Există voci din partid care susţin menţinerea acestuia în funcţie, însă este luată în calcul şi înlocuirea lui cu Ionuţ Vulpescu, cel care a mai deţinut acest portofoliu în Cabinetul Grindeanu. Site-ul stiripesurse.ro a dat ca posibilă nominalizarea actorului George Ivaşcu la conducerea acestui minister.

În ceea ce priveşte Ministerul Turismului, deţinut de Mircea Titus Dobre, numele viitorului titular încă se discută.

Şi ministrul Dialogului Social Gabriel Petrea şi-ar putea pierde funcţia, însă nici în cazul lui nu este cunoscut încă niciun posibil succesor. O situaţie la fel de incertă este cea a ministrului Tineretului şi Sportului Marius Dunca.

Alţi miniştri care ar putea fi înlocuiţi sunt Liviu Pop (Educaţie) şi Florian Bodog (Sănătate). Ministerul Educaţiei ar putea reveni Ecaterinei Andronescu, care a mai ocupat acest post, în timp ce pentru cel al Sănătăţii, unul dintre numele luate în calcul este cel al Rodicăi Nassar.

La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pană a demisionat înainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Deneş.

Rovana Plumb ar putea prelua postul de vicepremier fără portofoliu deţinut de Marcel Ciolacu.

Dintre miniştrii social-democraţi vor rămâne în Guvern Paul Stănescu (ministru al Dezvoltării şi vicepremier), Lucian Georgescu (ministrul Cercetării), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii), Mihai Fifor (ministrul Apărării), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Tudorel Toader (ministrul Justiţiei), Victor Negrescu (ministru pentru Afaceri Europene), Andreea Păstârnac (ministru pentru Românii de pretutindeni), Gheorghe Şimon (ministrul Economiei), Ilan Laufer (ministru pentru Mediul de Afaceri), Lucian Şova (ministrul Comunicaţiilor).

ALDE îşi va păstra portofoliile, respectiv Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe actualii lor deţinători: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri