News.ro: Daniel Barbu, la conducerea Autorităţii Electorale Permanente

Data publicării:
daniel barbu wikipedia

Liderii PSD şi ALDE iau în calcul numirea lui Daniel Barbu la conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), post ce a rămas vacant în urma demisiei Anei Pătru, o decizie urmând să fie luată în şedinţa coaliţiei de vineri, au declarat surse din conducerea PSD, pentru News.ro.

daniel barbu wikipedia

Potrivit surselor citate, conform înţelegerii din coaliţia de guvernare, ALDE ar urma să deţină conducerea AEP.

La formarea Guvernului Grindeanu, numele lui Daniel Barbu a fost vehiculat pentru postul de ministru al Culturii, însă în final portofoliul a revenit PSD.

Daniel Barbu a mai fost ministru al Culturii şi senator în legislatura trecută. La alegerile parlamentare din decembrie 2016, a candidat pe locul al doilea pe lista ALDE pentru Senat în Bucureşti, însă nu a obţinut mandatul de parlamentar. 

Declarațiile controversate ale lui Daniel Barbu

În septembrie 2016, Daniel Barbu a fost criticat vehement după o declaraţie controversată. El a declarat atunci, în cadrul Ligii Aleşilor Locali ai partidului, că meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât meseriile cele mai periculoase, precum mineritul şi a adăugat că este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, pentru că „spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”.

În replică, Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, a declarat că i se pare incredibilă afirmaţia senatorului şi l-a invitat să ia parte la o excursie „all inclusive” în teatrul de operaţii.

„Îi ofer (lui Daniel Barbu - n.r.) o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a spus Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi „Sfântul Dimitrie”, militar în Armata României rămas cu dizabilităţi în urma unei explozii a unui dispozitiv improvizat din Afganistan.

Şi Florin Valea, veteran cu trei misiuni în Afganistan, i-a transmis, pe Facebook, un mesaj dur lui Daniel Barbu, afirmând că ar trebui să îi fie "striviţi" ochelarii de către un soldat pentru aceste declaraţii.

Ulterior, Barbu a spus că regretă dacă a „lezat sensibilitatea cuiva” şi că nu a vrut să „ofenseze pe nimeni” prin declaraţiile potrivit cărora meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât cea de miner şi mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, el susţinând că a fost „o simplă metaforă”.

El a mai susţinut că „valul de violenţă verbală şi de atitudine, de ameninţări fizice” care i-au fost adresate confirmă faptul că „e riscant să fii politician”. Întrebat cum i s-au părut reacţiile soldaţilor, el a spus că acestea au fost „inacceptabile pentru o societate civilizată, raportate la o simplă metaforă”.

Buget mai mare pentru HIV/SIDA decât pentru cultură

De altfel, Daniel Barbu a plecat din funcţia de ministru al Culturii, pe care a deţinut-o în guvernul Ponta, tot în urma unei afirmaţii controversate, când a comparat bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor Ministerului Culturii.

La finalul anului 2013, Daniel Barbu, ministru al Culturii atunci, a participat la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Naţional din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat şi cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate".

O nouă funcție

Urmare a criticilor vehemente, Daniel Barbu a demisionat din funcţia de ministru, în 12 decembrie 2013, însă în ianuarie 2014 a fost numit în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că este necesar să se clarifice situaţia de la AEP, în condiţiile în care este o instituţie foarte importantă, dar "instabilă". „Şi acolo (la AEP – n.r.) trebuie, pentru că s-a întârziat foarte mult, este o instituţie foarte importantă şi încă instabilă. Plus că trebuie să dăm un aviz pentru domn director de acolo pe care nu îl ştim”, a precizat Liviu Dragnea.

Ana Maria Pătru a demisionat pe 15 noiembrie 2016 din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), fiind trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri