Nicuşor Dan: PSD blochează accesul USR în alegeri

Data publicării:
nicusor dan usr_fb
Foto: Facebook

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a susţinut, joi, într-o conferinţă de presă, că are loc o încercare deliberată a PSD de a bloca accesul USR în alegeri, spunând că sunt informaţii că social-democraţii vor depune 100-200 de contestaţii la birourile electorale în privinţa listelor Uniunii, scrie News.ro.

nicusor dan usr_fb
Foto: Facebook

”În 10 ani nimeni nu a reuşit să ne oprească, nu va reuşi acum să ne oprească un condamnat penal, Liviu Dragnea”, a afirmat Nicuşor Dan.

”E o încercare deliberată a PSD de a bloca accesul USR în alegeri”, şi-a început Nicuşor Dan conferinţa de presă.

El a spus că menţionează câteva fapte relevante: iniţial nu au avut aprobarea primarilor PSD de a amplasa corturi pentru strângerea de semnături; au fost trei contestaţii PSD pentru invalidarea candidaţilor USR pentru diaspora; o contestaţie PSD la cele 350.000 de semnături depuse de USR; o contestaţie PSD a protocolului de fuziune USR-USB; contestaţia PSD la semnul electoral al USR depus la BEC.

”Şi avem informaţii de la colegii noştri din ţară că pe listele de candidaturi pe care le depunem azi în toate cele 42 de circumscripţii, vom avea 100-200 de contestaţii PSD. Toate aceste fapte denotă, aşa cum am spus la început, o tentativă deliberată a PSD de a bloca un partid, USR, pentru participarea în alegeri”, a continuat Nicuşor Dan.

Liderul USR a susţinut că este exact acelaşi lucru pe care l-a făcut PSD în noiembrie 2014, la alegerile prezidenţiale, când a încercat să oprească românii din diaspora să voteze.

”Acum încearcă să oprească un partid nou, care promovează valori total opuse PSD, să participe la alegeri. Este vorba de un drept fundamental, care ţine de existenţa unui stat democratic: dreptul de a alege şi de a fi ales. (...) Indiferent ce va urma în procedurile judiciare, vom continua lupta, vom continua să luptăm pentru valorile pe care le-am anunţat de la înfiinţare. E o luptă de 10 ani, în 10 ani nimeni nu a reuşit să ne oprească, nu va reuşi acum să ne oprească PSD şi cu atât mai puţin un condamnat penal, Liviu Dragnea”, a susţinut Nicuşor Dan.

El a admis, însă, că realmente îi este teamă că în anumite judeţe candidaţii USR nu vor putea să se prezinte la alegeri, din cauza demersurilor PSD.

Tribunalul Bucureşti a decis că Uniunea Salvaţi România (USR) nu poate folosi sigla la alegerile parlamentare, respingând contestaţia formulată de USR după ce Biroul Electoral Central a respins, la rândul lui, semnul electoral al partidului, pe motiv că nu se deosebeşte de cel al USB de la alegerile locale, iar fuziunea dintre cele două partide nu a fost finalizată. Decizia instanţei este definitivă.

Biroul Electoral Central a respins, în 21 octombrie, semnul electoral al Uniunii Salvaţi România, pe motiv că nu se deosebeşte de cel al USB de la alegerile locale, aşa cum cere legea, în condiţiile în care fuziunea dintre cele două partide nu a fost finalizată la momentul depunerii cererii.

Uniunea Salvaţi România a contestat decizia BEC în 22 octombrie, la Tribunalul Bucureşti, care a judecat miercuri dosarul. În cauză, Nicoleta Monica Petruţ a formulat o cerere de intervenţie în numele altei persoane.

Nicuşor Dan a susţinut că Monica Petruţ a fost reprezentată de avocatul PSD.

USR şi USB au solicitat în 29 septembrie Tribunalului Bucureşti să înregistreze în registrul partidelor fuziunea prin absorţie a celor două partide.

Instanţa a admis, miercuri, cererea şi a dispus înscrierea în registrul partidelor politice a modificărilor aduse statutului şi componenţei organelor de conducere. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri