Noii miniștri Bogdan Aurescu și Csilla Hegedus au depus jurământul. Traian Băsescu: „Felicitări în mod deosebit pentru nominalizarea de la Externe”

Data publicării:
base captura juramant2

ACTUALIZARE 19.31.Este o mare onoare pentru mine faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România m-a propus pentru această funcție importantă” – a declarat noul ministru al Culturii, după depunerea jurământului, potrivit unui comunicat de presă.

_____________________________________________________

Președintele în exercițiu Traian Băsescu i-a felicitat pe cei doi miniștri, făcând o mențiune specială pentru numirea lui Bogdan Aurescu în funcție.

„Felicitări în mod deosebit pentru nominalizarea de la Externe”, a spus el.

Cred că este un moment în care avem nevoie de stabilitate, seriozitate, mai ales că funcția prezidențială se află într-un proces de tranziție. Vă doresc succes, vă mulțumesc și ori de câte ori va fi nevoie de mine pe 21 decembrie vă stau la dispoziție”, a mai spus președintele în exercițiu.

Premierul Victor Ponta l-a propus luni pe Bogdan Aurescu la conducerea Ministerului de Externe, o mișcare surprinzătoare, în condițiile în care săptămâna trecută îl nominalizase pe Mihnea Motoc, ambasadorul României la UE, pentru acest post. Președintele Traian Băsescu atrăsese însă atenția asupra unor probleme de incompatibilitate pe care le-ar avea Mihnea Motoc, care necesitau retragerea sa din corpul diplomatic.

Surse oficiale afirmă că Mihnea Motoc ar fi renunţat la nominalizare pentru a nu-i crea o situaţie de incompatibilitate soţiei sale, Iulia Motoc, magistrat la CEDO. Regulamentul spune că un judecător nu poate fi parte a unui caz în care are un interes personal, inclusiv prin intermediul soţului sau părintelui. Relația României cu CEDO funcționează prin intermediul Ministerului de Externe.

Csilla Hegedus a fost, până acum secretar de stat în Ministerul Culturii. Ea a fost propusă pentru funcția de ministru după ce președintele Traian Băsescu a a declarat că numirea Rozaliei Biro în această funcție nu este corespunzătoare

Președintele în exercițiu a anunțat săptămâna trecută că va semna decretul pentru numirea acesteia în Guvern.

Cu propunerea pentru funcţia de ministru al Culturii nu pot avea obiecţii. Este a doua propunere, chiar dacă am văzut în spatiul public dezbateri cu privire la afacerea domniei sale, a familiei legată de bani europeni. Curtea Constituţională mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere pe care o face Guvernul. În această situaţie, responsabilitatea este integrală a celor care au făcut cea de a doua propunere, eu nu o pot respinge”, a spus atunci Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri