Numirea la ICR, motiv de dispută și controverse. Șeful statului vorbește de „trocuri politice”

Data publicării:
icr institutul cultural roman 2

Este vorba de Radu Boroianu, susţinut de gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu, dar contestat de liberali cât şi de preşedintele Klaus Iohannis. Aflat în Italia, şeful statului a declarat că Institutul Cultural Roman este în zona trocurilor politice.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Roma, în cadrul unei întâlniri cu studenţii din Italia, că ceea ce se întâmplă la Institutul Cultural Român, unde se schimbă conducerea „pe şest”, îl îngrijorează, arătând că această instituţie trebuie scoasă din zona trocurilor politice.

ICR este o instituţie care ţine de ceea ce numim diplomaţie publică. Este o instituţie creată pentru a aduce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi care este valoarea enormă a culturii româneşti, care sunt valorile noastre şi care sunt credinţele noastre”, a spus şeful statului, la Roma, notează Mediafax.

Potrivit preşedintelui, „toate acestea nu se fac uşor, ci se fac cu oameni dăruiţi şi cu proiecte bine gândite, îndrăzneţe şi vizibile”.

„Din acest motiv, ceea ce se întâmplă în aceste zile la ICR, unde tocmai se schimbă pe şest conducerea, mă îngrijorează. Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuşi, împreună, să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să restructurăm institutul, să îl facem performant în sensul menţionat. E nevoie de profesionişti, de oameni care ştiu cum se construieşte un proiect cultural, ce înseamnă managementul cultural, în sec XXI”, a mai afirmat Klaus Iohannis. 

„După ce ştim aceste lucruri, poate reuşim să scoatem ICR din zona trocurilor politice şi să îl întroducem în zona diplomaţiei politice”, a conchis Klaus Iohannis. 

Candidații pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, propus de social-democrați și grupul liberal-conservator, și Iulian Tănase, propus de grupul parlamentar al PNL, au primit marți avize favorabile din partea senatorilor din comisiile de resort.

Membrii Comisiei de cultură și ai Comisiei de politică externă din Senat au votat candidatura lui Radu Boroianu cu 16 voturi pentru. Iulian Tănase a primit 12 voturi pentru și 4 împotrivă.

Președintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că ambii candidați, cu avize favorabile, vor fi votați, marți, de plenul Senatului, urmând ca acesta să decidă care dintre cei doi va fi validat în această funcție.

Radu Boroianu, candidatul propus de grupul senatorial PSD și PLC, a fost de două ori secretar de stat la Ministerul Culturii și o dată secretar de stat la MAE, ambasador la Berna și ministru delegat al Informațiilor Publice.

„Creativitatea, cred cu tărie că este cea mai importantă valoare care caracterizează toți locuitorii acestei țări — de la creativitatea meșteșugarului până la înaltele valori creative din domeniul științelor și artelor. În jurul acestei uriașe calități ar trebui să ne concentrăm acțiunea și în ceea ce se numește diplomație și diplomația culturală”, a spus Boroianu.

El a precizat că trebuie să aducă mici corecturi pentru proiectul anului în curs al ICR, care este deja aprobat, și va lucra la o nouă strategie a ICR la baza căreia trebuie să se afle proiecte multianuale.

Scriitorul și jurnalistul Iulian Tănase, candidatul propus de grupul senatorial al PNL, a afirmat că dorința sa este ca ICR să revină "sub umbrela" Administrației prezidențiale deoarece cultura „trebuie ținută departe de algoritmul politic”.

Președintele ICR, Lilian Zamfiroiu, și-a depus vineri demisia din funcție la cabinetul președintelui Senatului, apreciind că obiectivele pe care le-a asumat la preluarea mandatului „au fost deja atinse”, a informat, luni, Direcția Comunicare a ICR, scrie Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri