ACTUALIZARE. Oprea, Iordănescu şi Onţanu au refuzat să dea declaraţii în faţa comisiei de anchetă privind alegerile din 2009

Data actualizării: Data publicării:
Gabriel Oprea_Bucuresti_Octav_Ganea_005

Fostul vicepremier nu vine la audierile comisiei conduse de senatorul PSD Mihai Fifor. În schimb, Gabriel Oprea le-a trimis parlamentarilor o scrisoare în care susţine că trebuie solicitat acordul prealabil al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ACTUALIZARE. 14.00 Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, că la începutul săptămânii viitoare se va decide dacă va fi sau nu sesizat Parchetul pentru un punct de vedere ca urmare a refuzului lui Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu de a da declaraţii la audieri, comentând că atitudinea lor a semănat "izbitor". Potrivit News.ro, Întrebat dacă i s-a părut că atitudinea celor trei a părut o sfidare, Fifor a comentat că unii membrii ai Comisiei au catalogat comportamentul lui Oprea, Onţanu şi Iordănescu în acest fel.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Este opţiunea domniei sale", a comentat, în acest context, preşedintele comisiei, Mihai Fifor. Gabriel Oprea este al doilea oficial care a anunţat că nu va merge la audieri, după un gest similar făcut de Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Aceasta le-a trimis parlamentarilor o scrisoare de zece pagini în care îşi exprimă şi explică refuzul.

Scrisoarea va fi discutată azi în comisie şi tot azi va fi abordat şi cazul lui Gabriel Oprea, a declarat Mihai Fifor, întrebat de jurnalişti ce va face în situaţia de faţă? Fără a spune concret ce paşi va urma comisia dacă fostul vicepremier va refuza în mod repetat să se prezinte, Mihai Fifor a adăugat că lui Oprea i se va trimie o nouă scrisoare de invitaţie.

Scrisoarea lui Oprea şi lista zilei

Gabriel Oprea a trimis o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care le cere membrilor comisiei să solicite acordul prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii sale în Parlament, având în vedere că a fost audiat la PÎCCJ, în calitate de martor, cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem. „Referitor la solicitarea dumneavoastră de a mă prezenta în faţa Comisiei parlamentare, vă aduc la cunoştinţă că în luna aprilie 2017 am fost audiat în calitate de martor la PÎCCJ cu privire la acelaşi subiect, într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem”, îşi începe scrisoarea Gabriel Oprea, potrivit News.ro.

„Faţă de împrejurarea că sunt subiect procesual într-o cauză penală, în sensul art. 34 Cod procedură penală şi dat fiind caracterul nepublic al procedurii judiciare impus de art. 285 alin, 2 din acelaşi Cod, pentru a preveni eventuala încălcare a caracterului nepublic al procedurii de urmărire penală în care am fost solicitat să dau declaraţie în calitate de martor, vă supun atenţiei necesitatea solicitării de către dumneavoastră a acordului prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii mele”, a conchis fostul vicepremier.

În afară de Oprea, care ar fi trebuit să fie audiat în această dimineaţă, astăzi mai sunt aşteptaţi fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, fostul primar al sectorului 2, Neculai Onţanu, şi fostul senator Anghel Iordănescu. 

Cine a fost audiat până acum şi ce au declarat Geoană şi Andronic

Până acum au mai fost audiaţi Dan Andronic, Viorel Hrebenciuc, fostul preşedinte al AEP, Octavian Opriş, vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, şi Mircea Geoană. 

Fostul candidat PSD la prezidenţialele din 2009 le-a spus parlamentarilor că vizita la Sorin Ovidiu Vîntu de dinainte de alegeri a avut un impact „modest” asupra rezultatului scrutinului, mult mai important fiind cine şi cum l-a filat. 

Însă primul audiat de comisia parlamentară a fost jurnalistul Dan Andronic. Acesta a precizat că nu are elemente care să contureze ideea că în cadrul acelei întâlniri de la Gabriel Oprea, din seara turului doi al alegerilor pentru Președinție, s-ar fi acționat pentru fraudarea alegerilor sau modificarea rezultatului scrutinului.

Ideea lui Dragnea şi Tăriceanu

Constituirea comisiei conduse de Mihai Fifor a fost votată în urmă cu trei săptămâni, într-o şedinţă comună a celor două camere. Din ea fac parte şapte parlamentari PSD, trei de la PNL, doi de la USR, iar de la ALDE, PMP şi UDMR, câte unul. Ideea a fost lansată în aprilie de liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi politicieni au folosit ca pretext afirmaţiile lui Dan Andronic, potrivit căruia în noaptea turului II al alegerilor prezidențiale din 2009, ar fi participat, acasă la Gabriel Oprea, la o întâlnire la care erau prezenți și șefii SRI și DNA.

La doar câteva ore după ce Dragnea şi Tăriceanu au cerut înfiinţarea comisiei, preşedintele PSD și-a dezvoltat planul: de a prelua conducerea acesteia. A renunţat pe parcurs, fără a da prea multe detalii. În cele din urmă, şefia comisiei parlamentare de anchetă privind ascrutinul prezidenţial din 2009 i-a revenit social-democratului Mihai Fifor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri