"Ordonanţa traseismului", efect de bumerang. ACL invalidează mandatelor aleşilor locali plecaţi la PLR

Data publicării:
ordonantatraseism

În jur de 60 de primari şi-au depus adeziuni la PLR. Alți patru s-au declarat indeepndenți, dar susțin formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, susțin surse din partid. Lor li se alătură un președinte şi doi vicepreședinți de consiliu județeane, 34 de viceprimari și în jur de 600-700 consilieri locali, municipali și județeni.

Majoritatea acestor aleși locali provin de la PNL și PDL şi prea puţini de la PPDD. Conducerea ACL nu a acceptat uşor dezertările. Prin urmare a trecut la invalidarea mandatelor "migratorilor".

Un exemplu este Consiliul Local al Primăriei Zalău care a invalidat mandatele a doi consilieri liberali ce s-au transferat la PLR.

„Este o acţiune ilegală de răzbunare politică, deoarece eu şi colega mea ne-am alăturat grupului domnului Tăriceanu”, susţine Raul Dragoş, fost consilier local Zalău.

Primarul liberal al municipiului Zalău are o altă versiune.

„Şi-au transmis adeziunea către un partid care încă nu există din punct de vedere juridic, spre partidul liberal-reformator. Conform hotărârilor de consiliu, vorbim de două persoane, ele îşi pierd calitatea de consilieri locali”, declară, în replică, Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

De la centru, liderul PNL, Klaus Iohannis a transmis un avertisment similar către aleșii locali plecaţi la PLR: „Sunt in ilegalitate, pur si simplu”.

Foștii colegi de partid amenință cu judecată şi îi transmit prezidențiabilui ACL că şi el se află într-o situație similară.

„Toţi aleşii locali care au venit la PLR sunt în absolută legalitate. Dânşii s-au înscris intr-un partid aflat la poziţia 58 în registrul partidelor politice care este în procedura de schimbare a denumirii... ceva asemănător între situaţia PLR şi cea a PNL şi anume, Klaus Iohannis candidează sub sigla ACL din exact acelaşi motiv”, afirmă Andrei Gerea, vicepreședinte PLR.

Situaţia juridică a partidului este cunoscută şi de ei şi de toată lumea. Partidul Liberal Reformator este vechiul Partid Naţional al Mediului care şi-a schimbat numele. Conform legii partidelor, articolul 26, dacă a fost notificat Tribunalul Bucureşti, partidul poate folosi modificările aduse statutului, inclusiv noul nume. Ce le oferă PLR în continuare este asistenţa juridică de care au nevoie în instanţele de judecată pentru a-şi păstra mandatele”, susţine Mirel Taloş, preşedintele PLR Sălaj.

ACL a pierdut aproape 400 de primari din cei 1.400 pe care îi avea înainte de intrarea în vigoare a ordonanței traseismului local. Cu 1.200 de primari aleși în 2012, PSD a fost principalul beneficiar ale acestei strategii, care i-a adus în plus aproape 500 de primari și peste 1.500 de consilieri, oferindu-i o cotă de 53% la nivel național.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri