ORDONANȚA TRASEISMULUI, votată în comisii

Data publicării:
camera deputatilor mediafax

A fost respinsă şi propunerea deputatului PPDD Daniel Fenchiu ca actul normativ să se numească ”Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea traseismului”. Deputaţii PNL şi PDL au declarat că sunt împotriva ordonanţei pe motiv că este neconstituţională, neexistând o urgenţă în această problemă, iar domeniul reglementat este al legilor organice, în care este interzisă emiterea de astfel de ordonanţe.

Gabriel Andronache (PNL) a spus că ordonanţa este “o capcană” pentru aleşii care vor migra, pentru că vor rămâne fără mandat. “Această ordonanţă este neconstituţională pentru că încalcă principiul egalităţii”, a mai spus Andronache, notează Mediafax.

Lucia Varga (PNL) a arătat că este vorba doar de un blocaj politic, pentru că PSD doreşte să controleze politic administraţia locală prin această ordonanţă.

Ioan Adam (PSD) a spus, în schimb, că opoziţia nu e în măsură să dea lecţii de morală, având în vedere că mai multe legi importante, printre care şi Codurile şi legea educaţiei au fost date prin ordonanţe de urgenţă.

“Ne daţi lecţii de morală, voi care toată paleta de legi importante, legea educaţiei, codurile, au fost date prin ordonanţă de urgenţă? Pe de altă parte, nu-i urgenţă că este blocată administraţia?”, a spus Adam.

Ordonanţa urmează să fie supusă dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

Ordonanța care permite migrația primarilor a intrat în vigoare. Aleșii locali au la dispoziție 45 de zile pentru a schimba partidul

Ordonanța de Urgență care permite migraţia aleşilor locali a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută. Ea a intrat în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara atunci că „nu este absolut nimic nedemocratic” în această ordonanță.

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile din legea statulului aleșilor locali, în termen de 45 de zile, primarii și preşedinții consiliilor județene, consilierii locali și județeni precum și candidații care au fost declarați supleanți își pot declara în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, a spus Liviu Dragnea.

„Pe noi ne interesează ca începând cu cel mai târziu 1 ianuarie 2015, situația din administrația locală să se clarifice. Nu ne putem permite să asistăm pasivi la efectele ruperii USL și la blocajul generalizat pe care PNL-PDL l-a produs în țară”, a mai spus vicepremierul.

La începutul şedinţei de Guvern în care a fost adoptat documentul, premierul Victor Ponta a spus că trebuie făcută „un pic de dreptate”. Avem azi și ordonanța cu aleșii locali. Eu îmi asum. Cred că trebuie să deblocăm activitatea autorităților locale și mai trebuie să facem și un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toți aleșii locali din România, în 2012, au fost aleși USL cu Crin Antonescu și Victor Ponta lângă ei și azi s-au trezit cu PDL-iși cu Blaga și cu Iohannis”, spunea atunci Victor Ponta.

Marius Stan, printre primii primari care profită de ordonanța traseismului. Primar din Iași: „Ca să nu par un mincinos, mă convertesc”



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri