OUG 14 | Opoziția are suspiciuni legat de votul electronic din Parlament

Data actualizării: Data publicării:
GUVERNUL IN PARLAMENT THINKSTOCK

Opoziția are îndoieli cu privire la votul din Parlament privind ordonanța 14/2017, care ar urma să abroge controversata ordonanță 13/2017, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a cerut ca aceasta să fie adoptată cât mai repede de Parlament. Ordonanţa care abrogă modificarea codurilor penale ar putea fi discutată azi în comisiile de specialitate, iar votul în plen ar putea avea loc spre finalul lunii.

GUVERNUL IN PARLAMENT THINKSTOCK

Acești patru ani în Parlament m-au învățat să fiu foarte reticentă atunci când PSD spune că are o direcție politică stabilită la nivel de partid. Vreau să văd cu ochii mei și, până nu văd votul în Parlament, dați-mi voie să mă îndoiesc de bunele intenții ale PSD. În ceea ce privește procedurile parlamentare, din păcate votul electronic nu funcționează la Camera Deputaților, vom vota cu mâna sus și se poate observa poziția fiecăruia”, a spus Valeria Sechelean, deputat PNL, vineri la Digi24.

Problema votului electronic a fost ridicată și de deputatul USR Iulian Bulai, în timpul votului pe bugetul pentru anul 2017.

Ridicăm si coborâm mână în mod haotic. Nu terminăm de votat și președintele de ședință anunță rezultatul. Nici măcar nu se mai uită în sală. Scandalos e puțin spus. Mă uit la cartela mea și la aparatul de votat. Cartela o folosesc când fac prezența înainte de ședintă. Aparatul de vot nu l-am folosit niciodată. Funcționează, dar nu se vrea folosirea lui. Ce fel de minte trebuie să ai să sabotezi în acest hal transparența celui mai important vot la început de an? Cui servește această sabotare a folosirii metodelor moderne de vot?”, a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.

Deputatul USR a mai încărcat și un clip pe Facebook din timpul votării amendamentelor, în care se observă că președintele de ședință anunță că anumite amendamente pică sau trec cu peste 100 de voturi numărate în doar câteva secunde.

Presa a relatat că situația votului electronic în Parlament este neschimbată de anul trecut, când sistemul de vot electronic a fost blocat imediat după votul dat pe legea defăimării, inițiată de Liviu Dragnea, chiar de președintele ședinței respective, Florin Iordache - fostul ministru al Justiției în cabinetul Grindeanu.

La rândul său, deputatul USR Vlad Alexandrescu a spus că formațiunea sa dorește să deschidă plenul pentru ca societatea civilă să asiste la votul pe OUG 14.

În momentul de față aveți de ales între a încerca să dregeți busuiocul sau să aveți toată România în stradă. Vrem să readucem credibilitatea României și asta nu se poate face decât prin consolidarea statului de drept. PSD a făcut tot ce a putut ca să ruineze statul de drept”, a spus Vlad Alexandrescu.

Cazanciuc: Voința politică e de a vota pentru OUG 14

Lucrurile sunt foarte clare din perspectiva PSD, rămân așa cum sunt. (...) Voința politică este asta, de a lăsa lucrurile așa cum au fost ele abrogate prin ordonanța 14. Restul e o discuție de proceduri parlamentare. E o procedură inedită, au venit două ordonanțe după alta, nu cred că s-a mai întâmplat”, a spus Robert Cazanciuc, senator PSD.

Prezent în studioul Digi24, deputatul ALDE Sorin Cîmpeanu a declarat că același vot îl va da și formațiunea din care face parte. „Decizia este de aprobare a ordonanței 14, care abrogă ordonanța 13. Este o decizie politică. După multe bâlbâieli cred că suntem datori să fim consecvenți”, a precizat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri