Ovidiu Raețchi, PNL: „Nu ne-au plăcut oengiştii? Nu ne-au plăcut hipsterii? Ei, uite că ne-au bătut de ne-a sunat apa-n cap”

Data publicării:
raetchi

Deputat PNL pentru Diaspora, Ovidiu Raețchi a obținut 26,52 la sută din voturi la alegerile pentru funcția de primar al sectorului 5, fiind devansat de social-democratul Daniel Florea, cu 36,51% la sută din voturi.

„E o înfrângere devastatoare. În urmă cu 24 de ore nimeni nu îşi imagina un Bucureşti 100% roşu. Pe de altă parte, cred că e o prostie ca acest eşec să fie năclăit şi disimulat în reglaje de putere între grupuri – unul mai breaz ca altul. E mult prea grav ca să fie o problemă de gaşcă. Aici e vorba despre o criză de identitate a PNL, care îşi vede propria utilitate citadină ameninţată de grupări reformiste mai tinere”, scrie Ovdiu Raețchi.

PNL a mizat totuşi pe „integritate” şi „reformă”, dar s-a văzut concurat de un grup nou, mai tânăr, mai cosmopolit, mai „paşoptist” şi, inevitabil, scutit de petele oricărui CV politic. A fost prea puţin timp la dispoziţie pentru ca „reforma morală” din PNL să convingă pe cineva. În mod natural, forţa civică (şi academică!) din USB a părut mai proaspătă. (...) Adevărul este că, la urne, tocmai PNL-ul reformat a mers prost. Mult mai eficient s-a dovedit PNL-ul old-style, cu puţin os de baron; nu la nivel PSD, desigur, dar cât de cât, acolo... Oamenii vechi şi siguri. Partidul Naţional Liberal ar fi avut – în Bucureşti şi în ţară – rezultate infinit mai bune dacă, pe modelul PSD, ar fi lăsat-o moale în privinţa criteriilor anti-corupţie. Nu câştiga Chiliman? Nu putea spune şi el că e victimă politică? Nu putea să zică şi Orban că e scos din cursă din raţiuni obscure?”, se întreabă, retoric, deputatul.

El avertizează că cel mai mare pericol cu care se confruntă PNL acum este triumful ideii că reforma internă şi integritatea sunt nişte tâmpenii ineficiente. „E mult prea facil şi e absolut inutil să găsim un vinovat sau doi. Problema e structurală, nu contextuală. Criza e strategică, nu cauzată de erori tactice”, scrie Ovidiu Raețchi, care oferă și exemple: validarea lui Marian Munteanu în două ore, fără o verificare a biografiei, și atacarea lui Nicuşor.

„Problema urgentă a PNL nu e managementul lui Blaga sau Predoiu, ci stabilirea utilităţii acestui partid pentru electoratul din România. Suntem urbani, reformişti şi integri? Suntem conservatori – cum am dat să sugerăm cu Munteanu? Vrem să ocupăm centrul mai popular sau dreapta mai elitistă? Pe cine reprezentăm?”, punctează Ovidiu Raețchi.

„Nu ne-au plăcut oengiştii? Nu ne-au plăcut hipsterii? Ei, uite că ne-au bătut de ne-a sunat apa-n cap. Pentru că liberalii sunt oengiştii şi hipsterii de ieri, care trebuie să găsească resurse constante de întinerire, nu să se băbească în funcţii”, conchide Ovidiu Raețchi.

Articolul intergral, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri