Parlamentarii au intrat în vacanță, deși 400 de proiecte cu termenele depășite așteaptă încă în sertare

Data publicării:
parlamentari sala

Unele proiecte de lege îşi aşteaptă rândul la dezbateri de aproape 10 ani. De exemplu, la Comisia Juridică a Senatului așteaptă, de mai bine de nouă ani, o propunere legislativă privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Tot la Senat, Comisia de Apărare trebuie să analizeze un proiect de Lege privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, depus tot în 2005.

Numărul cel mai mare de legi restante îl regăsim la Camera Deputaților, unde sunt nu mai puțin de 317 proiecte de lege care așteaptă să fie discutate. La Senat sunt 71 de legi care ar fi trebuit deja discutate până la acest moment.

Unele comisii parlamentare au reuşit o adevărată contraperformanţă - nu s-au pronunţat în termen asupra niciunuia dintre proiectele de lege aflate în lucru. Este cazul deputaţilor din Comisiile pentru Politică Externă, Drepturile Omului şi Transporturi, recordmeni în materie de lipsă de randament legislativ.

Randament aproape zero în comisii

Toate aceste proiecte de lege, care ar fi trebuit deja discutate și adoptate de Parlament, așteaptă în sertarele de la comisii. La Comisia de Transporturi, 36 de proiecte legislative, care ar fi trebuit deja discutate până acum, la Comisia Juridică un număr foarte mare de astfel de legi, 115, la Comisia de Buget 36 de legi, iar la Comisia pentru Agricultură, 37.

Lentoarea de care dau dovadă aleşii afectează întregul proces legislativ. În primele trei luni şi jumătate ale acestui an, 18 proiecte de lege au depăşit termenul de 45 de zile, fiind adoptate prin procedură tacită, la Camera Deputaţilor. Alte opt au avut aceeaşi soartă la Senat. Dacă blocajul în comisii persistă, recordul din 2012 al precedentei legislaturi ar putea fi repetat. Atunci, 45 de proiecte de lege au trecut adoptate tacit de Camera Deputaţilor, iar alte 179, de Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri