Parlamentarii nu mai vor manageri privați la stat

Data publicării:
161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Politicul vrea să aibă din nou un cuvânt de spus în ceea ce priveşte conducerea unor companii, inclusiv a TAROM sau a unor firme de stat producătoare de armament. Un proiect legislativ aflat pe ordinea de zi a plenului Senatului prevede ca mai multe companii conduse în prezent de manageri profesionişti să nu mai fie obligate să angajeze conducere privată.

161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inițiatorii proiectului, mai mulți senatori PSD și UDRM, vor ca mai multe companii de stat să fie exceptate de la OUG nr. 109/2001, respectiv să nu mai fie obligate să contracteze manageri privați. Printre aceste companii se numără Regia Autonomă „Rasirom”, Compania Națională „Romtehnica” și filialele acesteia, Administrația Națională de Meteorologie, Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, SC Transporturi Aeriene Române SA (TAROM), companiile de apă, Societatea Avioane Craiova, Societatea Uzina Mecanică Cuhic, Societatea Șantierul Naval Mangaria și ROMARM. 

Inițiativa confirmă eşecul campaniei Guvernului de eficientizare a companiilor de stat, începute în 2012 chiar cu transportatorul aerian TAROM. De atunci, compania nu a reuşit să treacă pe profit şi nici să crească numărul de pasageri, deşi au fost numiţi succesiv peste 20 de membri în conducere.

Propunerea a fost discutată deocamdată doar într-o comisie a Senatului şi se află pe ordinea de zi a plenului. Dacă trece, votul final va fi dat la Camera Deputaților. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri