Parlamentarilor le stă bine cu drumul. Două milioane de lei pentru deplasările în străinătate ale aleșilor 

Data publicării:
PARLA M

Parlamentarii au vizitat majoritatea statelor din Europa. De la ţările nordice până în Peninsula Iberică, peste tot au avut deplasări oficiale. Nici Africa nu a fost ocolită. Aleşii s-au plimbat în Coasta de Fildeş, Zambia sau Rwanda. Dar cheltuielile nu au variat doar în funcţie de distanţă, ci de durata misiunii.

Cea mai scumpă călătorie a unor parlamentari a fost în Canada. Trei deputaţi şi un senator au petrecut acolo aproape o săptămână şi au plătit aproximativ 70 de mii de lei. Alţi aleşi au participat la întâlniri oficiale în Statele Unite ale Americii, iar în Asia pe harta ţărilor vizitate sunt: Israel, Iordania, Turcia, Rusia sau China. În total, parlamentarii au călătorit în 44 de ţări.

Vizita de cinci zile a preşedintelui Camerei Deputaţilor în India a fost una dintre cele mai controversate. La începutul lunii decembrie Valeriu Zgonea şi alţi câţiva deputaţi au călătorit la New Delhi, unde s-au întâlnit cu parlamentari indieni. Chiar dacă bună parte din costurile de cazare au fost suportate de ţara gazdă, statul român tot a scos din buget 30 de mii de euro.

Preşedintele Camerei este unul dintre deputaţii care a făcut cele mai multe deplasări. În primele zece luni ale anului a ajuns în nouă state din Europa şi din Asia. Vizite care au scos din buget peste 260.000 de lei. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a cheltuit de 23 de ori mai puţin decât colegul său de la Cameră. Pentru vizitele din Franţa şi Republica Moldova, Senatul a plătit peste 11 mii de lei.

Deputatul PDL, Andreea Paul, a bătut drumul până în Rwanda pentru a participa la Forumul Global al Femeilor din Parlamentele Lumii. A stat 6 zile şi a cheltuit 25 de mii de lei. Senatorul social-democrat Florian-Dorel Bodog a făcut o vizită de studiu în Coasta de Fildeş. O lună mai târziu a fost în Zambia, unde şi-a adus aportul la consolidarea capacităţilor parlamentarilor din Asia şi Africa. 

Pe lista parlamentarilor care au bifat multe călătorii de lucru se înscrie şi Viorel Riceard Badea. Senatorul democrat-liberal a petrecut jumătate din luna ianuarie în Republica Moldova şi Franţa. Iar în luna martie pe lista destinaţiilor s-au adăugat: Austria, Irlanda, Serbia, Italia. În doar două luni, el a cheltuit 25 de mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri