Parlamentele de la București și Chișinău au ratificat Acordul de Asociere cu UE al Republicii Moldova

Data publicării:
983746 551431201633725 8105067050172903437 n

 

Premierul Iurie Leancă a subliniat, într-un discurs susţinut în Parlament, că toate prevederile Acordului de Asociere corespund pe deplin înțelegerilor încheiate de Chişinău cu ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), inclusiv referitor la libertatea comerţului şi a circulaţiei. „Nimic în acest document nu aduce atingere statutului nostru constituţional de neutralitate. Aderarea ca membru cu drepturi depline la Uniunea Europeană (UE) este punctul final al parcursului european al ţării”, a declarat Iurie Leancă.

La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că, după ratificarea Acordului, următorul pas este obţinerea unei perspective clare de aderare la UE.

„Sunt încrezător că și acest scop este realizabil. Trăiască Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat Nicolae Timofti, potrivit Mediafax.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a afirmat însă că ratificarea Acordului este o „trădare de stat”, iar prin semnarea documentului ţara îşi pierde suveranitatea.

„Acordul lipseşte (Republica) Moldova de viitor. Are o singură perspectivă - degradarea. Este un document născut în grabă, format în grabă şi ratificarea, la fel, în grabă. Acest lucru se întâmplă deoarece în urma alegerilor se va pune punct perspectivei europene”, a spus el.

Împotriva ratificării documentului au votat Grigore Petrenco, de la Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), singurul comunist care a participat la această sesiune, dar şi trei deputaţi din grupul parlamentar al socialiştilor conduşi de Igor Dodon.

Parlamentul de la București a ratificat acordul pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Astăzi, la București, deputaţii s-au reunit, în plen, într-o sesiune extraordinară și au adoptat Acordurile de asociere între UE şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

În plenul Camerei, Premierul Victor Ponta a rugat Parlamentul să sprijine împreună aceste ţări în perioada următoare deoarece vor exista cu siguranţă represalii din partea „vecinilor de la Est”.

„Adresez o rugăminte, ca prim ministru, Parlamentul României să sprijiim împreună, dumneavoastră, Parlamentul, cu Guvernul, cu instituţiile României, Republica Moldova, Georgia, Ucraina, în perioada următoare. Vor exista cu siguranţă represalii, repercursiuni, efecte negative din parte altor vecini de la Est. Aşa cum am reuşit cu dumneavoastră să spijinim în Republica Moldova infrastructura şcolară, energetică, construcţia instituţiilor democratice şi europene, va fi nevoie ca, în perioada următoare, cu atât mai mult să dăm un mesaj foarte clar că pasul istoric, curajos făcut de Guvernul Leancă va atrage din partea României şi după aceea din partea Europei tot sprijinul de care Moldova are nevoie”, a declarat Victor Ponta.

Un vot împotriva Republicii Moldova

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, proiectul de lege 348/2014 privind ratificarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova a fost adoptat cu 284 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, în timp ce un deputat nu și-a exercitat dreptul de vot.

Deputatul care a vot împotriva ratificării Acordului de Asociere cu UE al Republicii Moldova este Daniel Iane, de la PNL. Deputatul PDL Ioan Oltean s-a abținut de la vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri