Parlamentul amână punerea în aplicare a cererilor ANI

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Nu doar DNA face victime printre parlamentari, ci şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Aproape o sută de senatori şi deputaţi din actuala legislatură au conflicte cu ANI, care îi acuză fie de incompatibilitate, fie de conflict de interese. Parlamentul amână cât de mult poate punerea în aplicare a cererilor ANI.

Cei mai mulţi aleşi ajung să se judece cu Agenţia, pe care o acuză de abuz. Inspectorii de integritate pot să-i amendeze pe parlamentari, ori chiar să-i lase fără mandate.

Un caz fără precedent a fost cel al deputatului Petre Roman. El a fost repus în funcţie, la un an şi jumătate după ce şi-a pierdut mandatul.

„A fost un abuz major. O grabă cu totul nejustificată”, a spus Petre Roman.

Din 2012 până acum patru parlamentari şi-au pierdut mandatele pentru că erau incompatibili. În general, deputaţii şi senatorii nu acceptă prea uşor rapoartele Agenţiei Naţionale de Integritate. Acum, sunt 38 de parlamentari care îşi caută dreptatea în intanţă. Iar alţi 13 au câştigat deja procesele împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate.

Remus Cernea a fost găsit incompatibil pentru că ar fi fost şi administrator al unei firme, şi deputat. A dat în judecată Agenţia şi după doi ani a câştigat.

Am avut insomnii. Ştiam că sunt nevinovat, dar a fost dificil pentru că simţi o presiune. Era o eroare din partea ANI pentru că semnătura mea de ieşire din firmă avea dată certă”, a explicat Remus Cernea.

Aleşii sunt apăraţi de colegii lor, care întârzie aplicarea solicitărilor Agenţiei. ANI l-a găsit incompatibil pe deputatul Florin Urcan în urmă cu trei ani. Comisia Juridică încă mai face schimb de epistole cu inspectorii de integritate pentru lămuriri.

Din 2015 deja s-a prescris. Nu facem nicio referire la calitatea domniei sale de deputat, ci la raportul, starea de incompatibilitate în care s-a aflat între 2008 şi 2011”, a explicat vicepreședintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Ciprian Nica.

Parlamentarii mai au un obicei: unii dintre ei îşi angajează rudele la birourile parlamentare.

Conflictul de interese nu duce la pierderea mandatului, ca în cazul incompatibilităţilor, ci atrage după sine condamnări la închisoare. În actualul Parlament, 14 aleşi au primit astfel de sentinţe, cu suspendare.

Mai sunt, însă, alţi 10 care s-au ales fie cu amenzi, fie cu diminuarea indemnizaţiei cu 10 procente timp de trei luni. Niciuna dintre sancţiuni, însă, nu îi împiedică să-şi continue activitatea în Parlament. 

În această situaţie sunt şi actualul şi fostul lider de grup al deputaţilor social-democraţi, dar şi liderul de grup parlamentar al UDMR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri