Partidele au intrat în faza negocierilor pentru consiliile locale și județene 

Data publicării:
dragnea firea psd

O luptă aprigă se va purta în Consiliul General al Capitalei, iar pentru Gabriela Firea, noul primar al Bucureştiului, nu se anunţă vremuri uşoare. PSD împreună cu UNPR şi cu ALDE au 28 de mandate. Liberalii au 8 şi partidul lui Traian Băsescu are 4. Diferenţa o va face Uniunea Salvaţi Bucureştiul, care are 15 mandate. Deocamdată, Nicuşor Dan a anunţat că nu face alianţe. Este de aşteptat ca USB să se alieze punctual, pe proiecte, când cu dreapta, când cu stânga.

Situaţie pe muchie de cuţit şi la Braşov. PNL are 10 mandate şi PSD 8, aşadar alianţele vor face diferenţa. PNL a bătut deja palma cu UDMR care are 2 mandate şi mai negociază cu Partidul Ecologist, adică ar mai putea câştiga alte 2 mandate, deci ar putea avea o majoritate simplă, prin urmare fragilă.

La Craiova lucrurile sunt clare. PSD a câştigat pe linie. 19 mandate, plus cele 2 ale ALDE. Liberalii sunt departe, cu doar 6 mandate. Aşadar, în Bănie, nu ne aşteptăm la surprize prea mari în urma negocierilor.

Nici la Cluj negocierile nu pot schimba prea multe. PNL a obţinut 17 mandate, UDMR 5, iar PSD împreună cu ALDE tot 5. Acum discuţiile se poartă cu UDMR care nu s-a hotărât dacă se aliază cu liberalii sau cu social-democraţii.

Discuţii interesante sunt la Târgu Jiu, unde PSD şi ALDE nu se înţeleg. Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu cere un post de viceprimar, iar social-democraţii nu vor să îl dea. Aşa că liderii locali ai PSD preferă să facă alianţă cu partidul lui Mircea Geoană.

La Timişoara, lupta este strânsă. Şi PNL şi PSD negociază cu UDMR pentru a forma o majoritate simplă.

Şi la Constanţa bătaia pe alianţe e mare. Şi PSD şi PNL îi curtează pe consilierii PMP în speranţa că vor face majoritate.

La Iaşi, PSD are o majoritate confortabilă, iar acum discuţiile se poartă doar pentru posturile de viceprimari. Aceeaşi situaţie şi la Vaslui, unde PSD va conduce liniştit consiliul local. Situaţie interesantă la Bârlad, unde PSD şi PNL sunt la egalitate, iar diferenţa o poate face singurul independent ales. Aşa că cele două partide au decis să-i dea acestuia din urmă un post de viceprimar. La Bacău, PSD şi ALDE au cele mai multe mandate, dar pot fi detronate dacă toate celelalte partide se aliază. La Botoşani tot PSD conduce, dar la diferenţă de un singur consilier de PNL. Dacă mergem spre nord, situaţia se mai schimbă puţin. La Suceava PNL şi PMP au încheiat o înţelegere şi au majoritate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri