Paul Stănescu, baronul de Olt pus șef peste zecile de miliarde de la Ministerul Dezvoltării

Data actualizării: Data publicării:
Paul_Stanescu_PSDOLT

Ministerul Dezvoltării Regionale și zecile de miliarde de lei care pleacă de la centru spre primarii și șefii de CJ-uri din teritoriu vor ajunge, se pare, sub conducerea lui Paul Stănescu, liderul PSD Olt și unul dintre cei mai influenți baroni din PSD.

Paul_Stanescu_PSDOLT
Sursă foto: Facebook

Paul Stănescu este propus de PSD pentru șefia Ministerului Dezvoltării Regionale și pentru postul de vicepremier. Împotriva nominalizării acestuia, în Comitetul Executiv al PSD a fost înregistrat un singur vot contra, cel al lui Nicolae Bănicioiu.

O dovadă a influenței pe care o are fostul președinte al CJ Olt (2008-2016) în PSD este și faptul că, la ultimele alegeri parlamentare, din decembrie 2016, Stănescu a avut locuri eligibile atât pentru el, cât și pentru fratele său. Paul Stănescu a deschis lista de candidați a PSD pentru Senat, iar fratele său, Alexandru Stănescu, a primit locul trei pe lista PSD de candidați pentru Camera Deputaților. Tatăl acestora, Constantin Stănescu, a fost primar al comunei Vișina timp de trei mandate (a predat ștafeta unui apropiat la alegerile locale din 2016).

După ce procurorii DNA au anunțat că au început urmărirea penală împotriva lui Sevil Shhaideh și că vor să facă același lucru, cu avizul Camerei Deputaților, și cu Rovana Plumb, a declarat că le va ruga pe cele două colege să nu-și prezinte demisia. „Eu le voi cere să nu-şi dea demisia. Am spus de la început. Pentru că e o făcătură. Le voi ruga pe cele două doamne, colegele mele, să nu-şi dea demisia. Am stat şi eu de vorbă cu oameni care se pricep, cu specialişti, şi e o făcătură. (...) E o aberaţie. Este o făcătură marca Portocală, Zdreanţă, cine vreţi. O făcătură. Ar trebui să fim toţi numai în puşcărie, toţi preşedinţii de consilii judeţene numai în puşcărie, toţi miniştrii în puşcărie, prim-ministrul în puşcărie pentru că discutăm de chestiuni de oportunitate. Ori nimeni din lumea asta, nu există aşa ceva, să te aresteze la oportunitate. Cei aleşi decid oportunitatea”, declara Stănescu.

Poziția acestuia se poate explica prin faptul că, de-a lungul timpului, baronul de Olt a avut propriile probleme cu procurorii. După ce inspectorii Curții de Conturi au semnalat că CJ Olt a finanțat, cu încălcarea legii, o echipă de fotbal locală, DNA Craiova a deschis un dosar pentru abuz în serviciu. Se decide, după un timp, neînceperea urmăririi penale, dar DNA - Secţia centrală cere şi obţine, în septembrie 2015, de la Tribunalul Olt, redeschiderea dosarului. Stănescu ar fi fost, potrivit unor surse, cercetat pentru abuz în serviciu, iar fostul său adjunct, Marius Oprescu, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

A propus, în primăvară, excluderea din PSD a ex-premierului Victor Ponta, în contextul în care fostul șef al PSD avea păreri tot mai critice la adresa actualei conduceri a partidului. Ulterior, când Ponta s-a raliat lui Sorin Grindeanu, s-a produs excluderea din partid.

În Biroul Permanent al Senatului, Paul Stănescu este chestor, funcţia acestuia urmând să fie preluată de Adrian Ţuţuianu.

Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul Senatului, Stănescu deţine, împreună cu soţia, cinci terenuri agricole şi intravilane, o casă în comuna Vişina şi un apartament în Craiova. Are 24.000 de lei în conturi. Soţia lui Paul Stănescu este pensionară şi, mai recent, a fost angajată consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri