Pensii speciale. Liviu Dragnea îi dă dreptate președintelui Iohannis

Data publicării:
liviu dragnea km 0 19 oct

O să vă dezamăgesc foarte tare, dar având în vedere că ieri nu s-a vorbit deloc în presă despre cei 12 miliarde de euro primiți de România, s-a vorbit de altceva, pentru că eu am vorbit de altceva, azi nu mai fac greșeala asta, azi vorbesc numai de infrastructură, ca să fiți obligați, de vrut, de nevrut, să vorbiți de ce e important, de autostrăzi pentru oamenii din țara asta. De luni ne întoarcem la problemele politice” - aşa a răspuns premierul Victor Ponta la întrebarea legată de demersul preşedintelui Klaus Iohannis de retrimitere a legii pensiilor speciale în Parlament.

Liviu Dragnea a găsit însă o explicaţie:

A fost un vot în Parlament. Eu susțin lucrul ăsta, numai că probabil de-aia l-a întors și președintele. Nu am citit motivarea sau argumentația pentru care a întors-o, dar se întâmplă așa ceva pentru că nu a fost discuția completă, la care să fie inclus și președintele. Când iei categorii sociale, una câte una, și le iei separat, orice măsură bună, necesară pentru o anumită categorie, generează tensiuni în altă parte și cred că și asta cu pensiile trebuie discutată în pachetul complet care să fie rezultatul unei dezbateri clar asumate, limpezi, în care să participe toți actorii sociali, Ministerul Muncii, de Finanțe, Administrației, Educației ect”, a explicat Liviu Dragnea.

Parlamentarii reiau discuţia asupra pensiilor lor după ce revin din vacanţă.

Conform cererii preşedintelui, reexaminarea este justificată de caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii. Un alt motiv invocat de şeful statului este acela că ar urma să primească pensie specială şi foştii parlamentari condamnaţi definitiv în baza prevederilor vechiului Cod penal.

Mă aşteptam la acest gest din partea preşedintelui, pentru că şi domnia sa a surprins aceleaşi aspecte pe care şi PNL le-a susţinut în dezbatere. Nu era nevoie de o lege specială pentru pensiile parlamentarilor, ci, aşa cum este pentru toţi cetăţenii, conform cu principiul contributivităţii”, a declarat Cristina Pocora, purtător de cuvânt al PNL.

În urmă cu aproape o lună, Camera Deputaţilor a aprobat, cu 303 voturi pentru şi 124 împotrivă indemnizaţii speciale pentru parlamentarii care ies la pensie. Banii ar urma să fier acordaţi în funcţie de numărul de mandate: 1200 de lei în plus la pensia publică pentru cei cu un singur mandat, aproape 4.600 de lei pentru cei cu mai mult de trei mandate.

Până la finalul acestei legislaturii, 71 de parlamentari împlinesc vârsta de pensionare. Dintre aceştia, 34 au trei sau mai multe mandate, iar 19 au sunt la primul mandat. Efortul lunar al statului pentru plata acestor pensii speciale, dacă legea ar intra în vigoare, ar fi de 240.000 de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri