Pensiile speciale, adoptate de Parlament

Data publicării:
Parlamentul Romaniei plen Inquamphotos.com august 2015

 Parlamentul României. FOTO: Inquamphotos.com

Parlamentarii au votat cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, cu amendamente. Acest lucru înseamnă că au votat pensii speciale pentru deputați și senatori.

Modificările față de legea adoptată inițial în sesiunea trecută sunt următoarele:

- nu vor primi pensii speciale cei care au doar șase luni de mandat, ci doar cei care au un mandat întreg;

- nu pot să cumuleze pensia obișnuită cu pensia specială cei care sunt în continuare parlamentari, dar au și vârsta de pensionare.

287 de parlamentari au votat „pentru”, unul a votat „împotrivă” și cinci s-au abținut de la vot. A fost și o dispută legată de regulament.  

Parlamentarii susțin că au nevoie de această indemnizație pe lângă pensia pe care o primește fiecare român. Ei motivează prin faptul că nu pot desfășura altfel de activități, din cauza incompatibilității. 


Adoptat la sfârşitul sesiunii trecute, documentul a fost retrimis în luna iulie în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, nemulţumit că senatorii şi deputaţii şi-au votat noi privilegii.

La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.

Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament.

Pensiile speciale pentru aleşi

- un mandat: 1.500 de lei

- două mandate: 3.100 de lei

- trei mandate: 4 .400 de lei

Liberalul Eugen Nicolăescu motivează decizia membrilor PNL de a părăsi sala de plen: „Ieri s-a încercat modificarea regulamentului, în sensul de a se elimina ca o lege reexaminată să fie resupusă votului. Pentru că nu era majoritate ieri, s-a amânat votul pe astăzi. Astăzi au constituit majoritatea necesară și, fără niciun fel de reținere, s-a votat acest proiect de lege. Am invocat toate prevederile regulamentare și constituționale, în sensul în care, atunci când o lege este retrimisă de președinte pentru reexaminare, ea se înaintează comisiilor de specialitate, aceste comisii fac un raport, raportul se supune votului și, după aceea, legea în ansamblul ei. Ceea ce astăzi nu dorea să facă președintele Camerei. La insistențele mele, s-a acceptat să se revoteze legea în ansamblu și, atunci, noi am luat o decizie politică. Să se vadă foarte bine cine este pentru această lege. Ca să nu mai fim acuzați că am votat unii pentru, unii împotrivă, am preferat să părăsim sala și să se vadă care este majoritatea care decide pentru această lege”.   

Astfel, liberalii au fotat „pentru” raportul de reexamninare, dar au părăsit sala când s-a votat legea în sine, cu modificările aduse.  

„Al doilea vot a fost votul final asupra legii, în ansamblul său. Valeriu Zgonea nu a vrut să supună la vot final legea, ci numai raportul comisiei. În urma intervenției liderului de grup PNL, Eugen Nicolăescu, a acceptat să supună la vot legea în ansamblu, pentru că, dacă nu ar fi acceptat, am fi atacat la Curtea Constituțională. La votul final asupra legii, ne-am ridicat și am plecat din sală. Peste 90 de parlamentari PNL”, a spul și liderul PNL Ludovic Orban.

  

Senatoarea Cristiana Anghel, motivează, revoltată, de ce au parlamentarii nevoie de pensii speciale:


Ludovic Orban, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a spus ieri că, la solicitarea liderului de grup PSD din Camera Deputaților, s-a introdus pe ordinea de zi proiectul de modificare a legii 96 privind statutul deputaților și senatorilor. Întrebat cum va vota PNL, liderul de partid a răspuns: „Ce a făcut și până acum, va vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari.

În prezent, Klaus Iohannis poate să atace la Curtea Constituțională acest act normativ, dar numai dacă această lege nu este conformă cu Constituția. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri