Peste 4.000 de persoane, suspectate că au votat multiplu la alegerile europene

Data publicării:
BULETIN VOT

Din verificările realizate de AEP, pe listele permanente şi tabelele electorale a fost identificat un număr total de 4.641 cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente, cât şi în cele suplimentare), numărul total de înregistrări afectate fiind de 9.310. Din cele 4.641 înregistrări multiple, 2.230 se regăsesc în aceeaşi secţie de votare, pe aceeaşi listă sau pe liste diferite, mai informează sursa citată.

În comunicat se arată că, din totalul de 9.310 înregistrări afectate, 3.106 înregistrări sunt pe listele permanente şi 6.204 înregistrări sunt pe listele suplimentare.

În conformitate cu prevederile legale, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis rezultatele verificării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Potrivit legislaţiei în vigoare, AEP are obligaţia ca, în termen de şase luni de la primirea listelor electorale de la Biroul Electoral Central, să le verifice pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu, (acelaşi Cod Numeric Personal apare de două sau mai multe ori în listele electorale).

AEP a mai identificat un CNP invalid (lungimea CNP-ului avea mai puţin de 13 caractere), 571 înregistrări având semnătura incertă, dintre care 498 înregistrări în listele permanente şi 73 înregistrări în listele suplimentare. Dintre acestea, 135 semnături prezintă ştersături sau adăugiri peste partea iniţială, 350 de semnături reprezintă posibile însemnări ale membrilor secţiei de votare, iar 86 depăşesc parţial sau total spaţiul alocat acestora în cadrul listelor.

Autoritatea a identificat 950 de înregistrări catalogate ca având rândul anulat, dintre care 557 semnături au rândurile tăiate cu o linie sau alte însemnări, 140 semnături sunt radiate, iar în cazul a 253 semnături apar însemnări de urnă mobilă.

În cazul a 26 înregistrări s-a constat lipsa semnăturii şi au fost identificate şi 2.600 de semnături identice.

Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.267.155 înregistrări preluate de pe listele permanente şi 727.118 înregistrări preluate de pe listele suplimentare, din care a rezultat un număr de 5.768.252 semnături (în acest număr au fost incluse semnăturile incerte şi alte înscrisuri în câmpurile de semnătură), precizează AEP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri