Sorin Grindeanu a fost numit preşedinte al ANCOM

Data actualizării: Data publicării:
170920_parlament camera deputatilor PLEN_REUNIT_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni marţi în şedinţă comună pentru a-l numi pe fostul premier Sorin Grindeanu în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dar şi pentru a prelungi termenul până la care comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale trebuie să depună raportul.

170920_parlament camera deputatilor PLEN_REUNIT_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 15:25 - Fostul premier Sorin Grindeanu a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru perioada rămasă din mandatul de 6 ani început în 11 mai 2017, prin votul plenului reunit al Parlamentului.

Din cei 387 de parlamentari prezenţi, 270 au votat „pentru” şi 117 „împotrivă”. Votul a fost secret, pe buletine.


Mâine (marţi - n. red.), la şedinţa comună, pe baza raportului  (comisiilor de specialitate - n. red.), vom supune votului Parlamentului numirea preşedintelui Autorităţii Naţionale în domeniul Comunicaţiilor”, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu, luni, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite.

Preşedintele Senatului a mai spus că la şedinţa comună de marţi vor fi numiţi şi doi consilieri la Curtea de Conturi şi, de asemenea, va fi prelungit, cu 60 de zile, termenul de depunere a raportului de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

OFICIAL. Grindeanu, propus de Tudose la șefia ANCOM

Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost avizat pe 24 octombrie, cu 15 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere (PMP), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Încă din debutul şedinţei, preşedintele comisiei economice a Senatului, liberalul Daniel Zamfir, i-a reproşat lui Sorin Grindeanu că nu este potrivit pentru a conduce ANCOM, amintindu-i de acuzaţiile aduse de social-democraţi atunci când l-au dat jos de la şefia Guvernului.

Nu se poate ca preşedintele ANCOM să fie manevrat de forţe obscure”, a spus Zamfir, precizând că nu face decât să citeze ceea ce membrii PSD au spus despre Grindeanu.

Nu are de ce să-mi fie ruşine”, a replicat fostul prim-ministru, precizând că în prezent el nu mai este membru de partid după ce a fost exclus de PSD.

Contrele dintre Sorin Grindeanu şi parlamentarii liberali au durat pe tot parcursul audierilor. Senatorul PNL Florin Cîţu i-a amintit fostului premier că, după demiterea din funcţia de şef al Guvernului şi după excluderea din PSD, a declarat că va rămâne pesedist pe viaţă.

Am spus că principala mea dorinţă e să rămân în PSD, dar eu în acest moment sunt exclus. Dacă cumva voi deveni preşedintele ANCOM, contestaţia mea la excludere (din PSD - n. red.) nu mai are rost. Eu în acest moment sunt apolitic”, a replicat Grindeanu.

Aţi spus public că v-a lipsit pupincurismul pentru a rămâne în funcţie. E o întrebare retorică, pentru că azi sunteţi aici pus tot de PSD”, a mai spus Florin Cîţu. „L-aş completa pe domnul Cîţu: acea declaraţie cu pupincurismul a venit după ce vi s-a propus, înţeleg o funcţie, aceea de preşedinte al ASF. Aţi refuzat-o pe aia de la ASF”, a spus şi senatorul PNL Daniel Zamfir.

Am refuzat-o pentru că nu sunt finanţist. Eu am terminat informatica, am fost şi ministrul Comunicaţiilor şi ăsta este domeniul în care mi-am făcut şcoala”, a replicat Grindeanu.

Am înţeles, deci dacă vi s-ar fi propus ASF în loc de ANCOM, nu mai funcţiona cu pupincurismul”, a continuat Zamfir.

Îmi cereţi să fiu apolitic, dar mă duceţi spre a face declaraţii politice”, a răspuns Sorin Grindeanu.

Fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a fost propus de către premierul Mihai Tudose pentru a prelua preşedinţia Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după ce Adrian Diţă şi-a înaintat demisia din funcţie. Diță fusese numit pe 11 mai, preşedinte al ANCOM cu 236 voturi ”pentru” şi zece ”împotrivă”.

Adrian Diţă, a ocupat, din noiembrie 2015 până în mai 2017, funcţia de director de afaceri publice în cadrul Telekom România. Totodată, din martie 2011 până în mai 2017, a avut şi funcţia de director în cadrul Romconnection Consulting. În perioada 2010-2011, a fost director de Coporate Affairs în cadrul International Railway Systems, grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci. În perioada iunie 2004 – ianuarie 2010, a avut funcţia de director de Corporate Affairs în cadrul Vodafone România.

Guvernul Grindeanu a modificat, pe 27 aprilie, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a ANCOM, statuând că numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor acestei instituţii se va face de către plenul reunit al Parlamentului, la propunerea Guvernului. Înainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Administraţia Prezidenţială a criticat schimbarea modalităţii de numire a conducerii ANCOM, pe care a văzut-o ca pe o amputare a atribuţiilor preşedintelui României, calificând această procedură drept una netransparentă, care transmite un semnal îngrijorător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri